Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, propune majorări ale contribuţiilor bugetare, pentru intensificarea activităţilor de apărare şi descurajare, inclusiv pentru susţinerea suplimentării prezenţei militare în estul Europei, în contextul provocărilor globale şi acţiunilor Rusiei şi Chinei, scrie digi24.ro.
Referindu-se la viitoarea reuniune a miniştrilor Apărării din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg a afirmat că vor începe discuţii despre strategia „NATO 2030”.
„Aceasta va fi prima întâlnire cu noua Administraţie Joseph Biden şi o oportunitate de pregătire a summitului NATO de la Bruxelles, care va avea loc mai târziu anul acesta. Vom începe discutarea propunerilor pentru NATO 2030. Vom aborda chestiunea distribuirii sarcinilor, misiunile noastre în Irak şi Afganistan, ne vom întâlni cu partenerii din Finlanda, Suedia şi cu Înaltul reprezentant al UE Josep Borrell. Summitul programat mai târziu anul acesta va fi o oportunitate unică de începere a unui nou capitol pentru relaţiile transatlantice. Când ne vom întâlni, vreau să le prezint liderilor o agendă ambiţioasă pentru securitatea şi apărarea la nivel transatlantic. Despre aceste lucruri este vorba în privinţa NATO 2030”, a afirmat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă desfăşurată luni.
„Miercuri, le voi prezenta miniştrilor o serie de propuneri pentru a începe pregătirile pentru summit. (…) În primul rând, voi sugera majorarea finanţării NATO pentru principalele activităţi în sensul descurajării şi apărării. Acest lucru ar susţine mobilizările aliaţilor în unităţile din partea estică a Alianţei, misiunile de poliţie aeriană, prezenţa maririmă şi exerciţiile. Majorarea cheltuielilor comune ar demonstra forţa angajamentului nostru prin Articolul 5, promisiunea noastră de a ne apăra unii pe alţii. Şi ar contribui la o asumare mai corectă a sarcinilor”, a subliniat Jens Stoltenberg, conform stenogramei publicate pe site-ul NATO.
„Va trebui să avem o abordare mai amplă la nivel global, pentru a face faţă provocărilor mondiale. China şi Rusia sunt în prima linie a regresului autoritarist faţă de ordinea internaţională bazată pe reguli. Deci, trebuie să intensificăm dialogul politic şi cooperarea la nivel practic cu parteneri care au aceleaşi idei, pentru a promova valorile noastre şi pentru a ne proteja interesele. Aş vrea să intensificăm şi pregătirile, construirea de capacităţi pentru ţările partenere din vecinătatea noastră, deoarece prevenţia este mai bună decât intervenţia. De asemenea, trebuie să abordăm şi implicaţiile în materie de securitate ale schimbărilor climatice”, a precizat secretarul general NATO.
„Tot ceea ce facem se derulează în cadrul asumării în mod mai corect a sarcinilor în Alianţă. (…) 2021 va fi al şaptelea an consecutiv de suplimentare a bugetelor pentru apărare. Începând din 2014, aliaţi europeni şi Canada au contribuit, în mod cumulat, cu un plus de 190 de miliarde de dolari. Ne aşteptăm ca nouă state membre să atingă nivelul de 2% din PIB pentru apărare. Iar 24 de state membre ar urma să aloce cel puţin 20% din investiţii pentru echipamente. Acestea sunt veşti bune, dar trebuie să menţinem ritmul”, a concluzionat Jens Stoltenberg.