Japonia a adoptat vineri o lege foarte controversată asupra imigraţiei, menită să amelioreze condiţiile pentru solicitanţii de azil, potrivit guvernului, dar care autorizează de asemenea expulzarea de persoane ale căror cereri au fost respinse de mai multe ori, informează agerpres.ro.
Solicitanţii de azil puteau să rămână în Japonia în timpul examinării cererii lor, indiferent de numărul lor de tentative de a obţine drept de azil.
De acum încolo, ei vor putea fi expulzaţi după trei refuzuri, conform acestei reforme a legii, adoptate în pofida unei puternice opoziţii din partea Parlamentului, precum şi a avocaţilor şi apărătorilor drepturilor civile.
Textul „îi va proteja pe cei care trebuie să fie protejaţi, tratând în acelaşi timp cu stricteţe persoanele care au încălcat regulile”, a declarat ministrul nipon al justiţiei Ken Saito.
„Numeroase persoane abuzează de sistemul de solicitare (de azil) pentru a evita expulzarea, chiar dacă ele nu fug din calea unui pericol sau de o persecuţie”, a apreciat ministrul.
Anul trecut, Japonia a acceptat doar 202 refugiaţi din circa 12.500 de solicitanţi de azil şi a autorizat de asemenea 1.760 de persoane să rămână în ţară din „considerente umanitare”.
De asemenea, Japonia a acceptat peste 2.400 de persoane care au fugit din Ucraina de la declanşarea invaziei ruse anul trecut.
Manifestaţii au fost organizate împotriva acestei reforme, însă un protest al opoziţiei parlamentare a fost respins de coaliţia aflată la putere, care deţine o majoritate zdrobitoare în parlament.
Partidul Liberal-Democrat (PLD, dreapta conservatoare) aflat la putere afirmă că această revizuire de lege va permite de asemenea îmbunătăţirea accesului la îngrijiri medicale şi la cazare pentru persoanele a căror cerere de azil este în curs de examinare.
Condiţiile în care sunt cazaţi imigranţii în situaţie ilegală în Japonia sunt aspru criticate, în special după moartea în detenţie, în 2021, a unei srilankeze de 33 de ani, Wishma Sandamali, a cărei familie cere guvernului nipon despăgubiri ce echivalează cu peste un milion de dolari.
Tânăra femeie, care se afla într-un centru de reţinere a migranţilor în Nagoya, s-a plâns de mai multe ori de dureri de stomac şi de alte simptome, încă nu a primit îngrijiri medicale adecvate.
Polemica şi presiunea politică suscitate de acest caz au dus la acea dată la abandonarea unui proiect de lege similar.
Japonia adoptă o lege controversată ce facilitează expulzarea solicitanţilor de azil
Facebook Comments