Preşedintele Consiliului Judeţean Arad a fost primit astăzi, în oraşul Fuzhou, provincia Fujian, din Republica Populară Chineză, de vicepreşedintele Grupului South East Fujian Motor Corporation, Lin Qing. Acesta din urmă a fost însoţit de echipa sa de conducere, din care fac parte şi directori ai companiei King Long, de la care Consiliul Judeţean Arad a cumpărat în urmă cu şase ani zece autobuze.
Discuţiile au avut loc la sediul central al grupului şi s-au concentrat pe intenţia Consiliului Judeţean Arad de modernizare a parcului auto de la Compania de Transport Public. King Long livrează autobuze în 140 de state printre care Finlanda, Spania, Australia, Serbia, România. „Am asistat la prezentarea produselor companiei. Consiliul Judeţean Arad nu poate decide de la cine cumpără autobuze sau microbuze, pentru că legislaţia românească prevede achiziţii după criteriul celui mai scăzut preţ, de la vânzători care se vor stabili în urma unor proceduri clare şi transparente de achiziţie. Suntem însă interesaţi de soluţii moderne, iar cum viitorul este al vehiculelor electrice, am cerut companiei King Long, parte a grupului South East Fujian, să ne facă o prezentare a noilor direcţii în transportul în comun, pretabile şi unei comunităţi de dimensiunea şi forţa Aradului”, a declarat Iustin Cionca în urma întâlnirii.
Partea chineză a fost extrem de receptivă şi a prezentat şi câteva date care demonstrează forţa companiei: are o cotă de piaţă de 15% în China şi a vândut în ultimele două decenii peste 800.000 de vehicule pentru transportul în comun, de toate genurile, de la microbuze de 4,5 metri lungime la autobuze de 18 metri. O prezentare a produselor electrice ale King Long a fost înmânată preşedintelui Iustin Cionca.
Tot astăzi, delegaţia din Arad a fost primită de directorul general responsabil cu relaţiile externe ale provinciei Fujian. Acestuia, preşedintele Casei Româno-Chineze filiala Arad, Lizica Mihuţ, i-a propus realizarea unui volum în limbile română şi chineză, editat de Editura Casei Româno-Chineze, şi care să ajute cunoaşterea reciprocă. „Organizăm săptămâna viitoare, la Arad, a treia ediţie a conferinţei despre cultura chineză, iar intelectualii pe care i-am întâlnit la această vizită în China sunt o bună carte de vizită a culturii Chinei de astăzi. De aceea, am avut iniţiativa de a-i invita să participe la realizarea unui volum care cred că poate fi o carte importantă pentru toţi cei pasionaţi de subiectul relaţiilor internaţionale, fie că trăiesc în România, fie că sunt din Republica Populară Chineză”, a declarat preşedintele Casei Româno-Chineze filiala Arad.
La rândul său, Iustin Cionca, a negociat o vizită a unei delegaţii de oameni de afaceri din Fujian, urmând ca aceasta să ajungă la Arad în primăvara anului viitor. Oficialii provinciei au fost interesaţi de oportunităţile de investiţii dar şi de capacitatea de export a Aradului, precum şi de direcţiile de dezvoltare pentru următorii ani. Le-au fost prezentate proiectele de dezvoltare a sistemului sanitar, oportunităţile oferite de Zona Liberă Arad-Curtici şi de Aeroportul Internaţional Arad, dar şi profilul industrial al Aradului şi al regiunii de vest a României.
„Avem o concluzie care ne bucură: Aradul este luat în calcul la vizita de anul viitor a misiunii de afaceri din Fujian în Europa Centrală şi de Est. Este un pas important pentru noi. La nivel politic şi administrativ se realizează această importantă deschidere. Imediat ce revenim acasă începem să organizăm şi la nivelul mediului de afaceri întâlnirea din primăvară. Ceea ce am văzut aici, în China, este uluitor, pentru că întâlnim o societate foarte bine organizată, cu structuri administrative care îşi corelează acţiunile. Iar planificarea pe termen lung, care din societatea românească din păcate lipseşte, oferă o predictibilitate care permite includerea (sau excluderea, dacă nu sunt favorabile şi chinezilor) parteneriatelor noi în proiecte de anduranţă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad.