IUBCvT TÂRGU MUREȘ, AL ȘASELEA TRANSPLANT DE CORD DIN ACEST AN

by Dana B.

Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș a reușit, marți noaptea, al șaselea transplant de cord de la începutul acestui an, fiind deocamdată singurul centru de profil din România care a făcut astfel de intervenții în 2016.

Doctorul Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din IUBCvT Târgu Mureș, a declarat presei că ultimul transplant, finalizat cu succes în noaptea de marți spre miercuri, a fost efectuat unui pacient în vârstă de 48 de ani din Timișoara, aflat în evidența clinicii de mai bine de un an cu o boală ischemică a inimii, care a ajuns într-un stadiu avansat de insuficiență cardiacă.

‘Boala îi punea viața în pericol în mod real, dânsul având implantat și un defibrilator ca și o punte către transplant. Intervenția a decurs foarte bine, am beneficiat de un cord forate bun de la un donator în vârstă de 39 de ani din Oradea. Prelevarea cordului la Oradea a început marți, de la ora 14,00 (…) Cordul a ajuns pe calea aerului, cu elicopterul, la Târgu Mureș, în jurul orei 19,00. Intervenția a decurs fără incidente, suntem mulțumiți de rezultat și anticipăm o evoluție foarte bună pentru un pacient care era — așa cum erau toți cei care au beneficiat de transplant — la capătul resurselor biologice și terapeutice. Este practic al șaselea transplant în acest an, este o cifră îmbucurătoare pentru că avem 35-36 de pacienți înscriși pe lista de urgență (pentru transplant, n.r.), lista este în permanentă creștere și ne bucurăm că putem oferi cât mai multor pacienți această posibilitate modernă de tratament’, a afirmat dr. Suciu, care a mai adăugat că pacienții în stare critică rezistă pe lista de așteptare un an, un an și jumătate.

Doctorul a subliniat că acest nou transplant este o dovadă a performanței în medicină care se face în centrul medical Târgu Mureș și în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, fiind, în același timp, ‘o expresie de profesionalism din partea întregului colectiv — cardiologie, chirurgie cardiovasculară, ATI — a tuturor specialităților care contribuie la această procedură’.

‘Este al șaselea transplant, este un efort foarte mare, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere a resursei umane, care este limitată, și sperăm să putem în continuare să ținem acest ritm, pentru că este în beneficiul pacienților cu boli cardiace în stadiu avansat din România. Practic suntem singurul centru care derulează un program de transplant cardiac efectiv. Deși mai sunt acreditate două centre din București, se pare că greutatea cade pe Târgu Mureș. Sperăm ca și finanțarea și toate celelalte lucruri pe care noi le-am cerut să ne fie oferite, pentru a putea continua această activitate de performanță’, a afirmat acesta.

Potrivit doctorului Suciu, numărul mare de transplanturi de cord se datorează inclusiv atenției sporite de care dau dovadă centrele în care se efectuează prelevările de organe, dar și faptului că în ultima perioadă au fost mai mulți donatori.

‘Este un lucru îmbucurător că, după un con de umbră, când transplantul de cord a fost cenușăreasa tuturor transplanturilor, am dovedit că în doar trei luni suntem la al șaselea transplant, este un ritm care ne duce în zona centrelor cu mare experiență, mă refer la cele care efectuează peste 10 transplanturi pe an. În acest ritm noi sperăm să trecem de zece, dar totul depinde și de modul în care vom fi finanțați și vom fi ajutați să continuăm această performanță în Târgu Mureș. Specialiști sunt, însă aceștia doresc să lucreze în condiții bune din punct de vedere al aparaturii, al materialelor sanitare și medicamentelor și aici avem dificultăți, dar care sperăm ca în timp scurt să se rezolve’, a mai arătat dr. Horațiu Suciu.

Soția beneficiarului celui de-al șaselea transplant de cord, Mihaela Sărăor, a spus că boala soțului ei, Ovidiu, a fost descoperită în anul 2004, însă problemele mai grave au apărut din 2012, ocazie cu care i s-a implantat un defibrilator.

‘Din februarie suntem la Târgu Mureș trecuți pe lista de transplant, am mai fost chemați și în octombrie, anul trecut, dar nu a fost compatibil. Am fost sunați și am venit, marți, cu salvarea. În ultima vreme se simțea tot mai obosit, nu putea să depună nici măcar eforturi mici (…) Și-a acceptat starea de sănătate și am avut speranțe la transplant. A avut emoții foarte mari când am fost sunați că este chemat la transplant’, a arătat Mihaela Sărăor.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments