În perioada 01 – 18 august 2023, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au efectuat acțiuni de verificare la angajatorii care desfășoară activități de asistență socială, activități ale centrelor de îngrijire medicală precum și activități ale centrelor de recuperare psihică și de dezintoxicare.
Acțiunea, de tip Campanie națională, a vizat în principal respectarea prevederilor legale cu privire la încheierea și executarea contractelor individuale de muncă precum și verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime privind securitatea și protecția sănătății lucrătorilor.
S-a urmărit cu precădere identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale ce reglementează relațiile de muncă și s-au luat măsuri care să-i determine să se conformeze dispozițiilor legale în materie.
Accent a fost pus și pe informarea angajatorilor dar și a lucrătorilor, cu privire la efectele nocive și mai ales consecințele pe care le generează munca fără forme legale, întrucât persoana care lucrează fără a avea încheiat un contract de muncă este lipsită de protecție socială, nu beneficiază de concediu de odihnă, de concediu medical și evident, nu are siguranța plății salariului.
În egală măsură, angajatorul care recurge la utilizarea muncii fără forme legale este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de către acesta și nu mai puțin important, eludarea legii atrage după sine sancțiuni, într-o atare situație, amenda contravențională fiind de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată.
Și în materie de securitate și sănătate în muncă au fost făcute verificări, urmărindu-se și de această dată creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor cu privire la obligativitatea respectării prevederilor legale de protecție a muncii.
Angajatorii au fost atenționați cu privire la principalele riscuri în domeniul sănătății și securității în muncă pentru aceste activități, în speță, obligația de a verifica periodic echipamentele electrice, echipamentele de muncă supuse unei legislații speciale (centralele termice, lifturile sau alte echipamente similare), modul de organizare a intervenției în caz de pericol grav și iminent, dacă este efectuat controlul medical și psihologic pentru lucrători, inclusiv pentru cei care desfășoară muncă de noapte.
În perioada alocată campaniei au fost verificați 28 de angajatori cu peste 870 de angajați, fiind identificate 82 de neconformități atât în domeniul protecției muncii cât și în domeniul relațiilor de muncă.
Au fost stabilite măsuri de intrare în legalitate, cu termen ferm de realizare, situațiile de încălcare gravă a legislației fiind sancționate contravențional.