De la începutul anului şi până în prezent, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au aplicat 68 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea acestor prevederi legale, în valoare de 22.500 lei.
Având în vedere prevederile Codului Muncii, fiecare angajator are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.
Practic, timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.
Dacă pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, în cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.
De regulă, repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus; însă, în funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
Deşi durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare, prin excepţie, în anumite condiţii şi cazuri expres prevăzute de lege, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, exceptând tinerii sub 18 ani.
În ceea ce priveşte modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
Trebuie menţionat faptul că, programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.
De asemenea, programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile trebuie aduse la cunoştinţă salariaţilor şi, în acelaşi timp, afişate la sediul angajatorului.
Încălcarea de către agenţii economici a prevederilor legale privind evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi implicit, refuzul de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă al cărui cuantum variază între 1.500 şi 3.000 lei.