ISTORIA VINULUI FIERT

by Cristian Dobre

Vinul fiert este o bautura alcoolica fierbinte, traditionala in Europa Centrala care a devenit destul de populara in Europa rasariteana inca din sec. XVIII. Vinul fiert se bea  in timpul sarbatorilor de Craciun dar si inainte, in duminicile din postul Craciunului (Advent) mai ales in comunitatile catolice si protestante din Romania.

Precursorul vinului fiert este Conditum paradoxum o bautura cunoscuta inca din antichitate. In Evul Mediu, vinul era baut in aceasta perioada adaugandu-se mai multe radacionoase si condimente dupa cum spune si Hypocras intr-una dintre scrierile lui., Ingredientele vinului fiert si gustul este similar celui pe care il cunoastem noi astazi, singura diferenta fiind faptul ca in Evul Mediu, acesta se bea dupa ce s-a racit.

Pentru a face un vin fiert bun alegeti un vin rosu sau alb, nu foarte scump deoarece nu este necesar un vin foarte bun. Este bine sa alegeti un vin demisec (vinurile dulci pot fi inselatoare in timpul fierberii si pot da un gust prost) si cel mai bine ar fi sa optati pentru un vin vrac. Se adauga diferite condimente, de obicei scortisoara, cuisoare, coaja de lamaie, anason in stea, dupa care se incalzeste si se indulceste dupa a gust.

Nu fierbeti vinul ci incalziti-l doar, temperatura acestuia nu trebuie sa depaseasca niciodata 80 de grade Celsius, deoarece alcoolul se evapora la 83 de grade Celsius si se schimba gustul condimentelor. In plus,  zahar topit si fiert  produce hidroximetilfurfural despre care exista suspiciunea ca ar fi cancerigen.

Exista si retete de vinuri fierte cu ,,suplimente”. Aceste vinuri contin, rom, lichioruri, brandy si chiar Amaretto. Retetele sunt specifice zonelor in care aceste bauturi sunt foarte populare si, dupa cum va puteti imagina sunt mult mai puternice.

Pofta buna!

 

 

Sursa: gustos.ro

Facebook Comments