IOSIF MATULA: „IRLANDA, MODEL EUROPEAN IN DOMENII CHEIE“

by Cosmin Mihuta

Europarlamentarul arădean Iosif Matula, vice-coordonator al membrilor PPE din Comisia pentru dezvoltare regională a Parlamentului European, a efectuat recent o vizită de lucru în Irlanda. Programul vizitei a inclus întâlniri cu miniștri ai guvernului irlandez, parlamentari, autorități locale și regionale, dar și directori din domeniile educației, cercetării și din mediul privat.

Parlamentarul european s-a declarat plăcut surprins de experiența inedită trăită pe teritoriul irlandez.

‘Menționez faptul că știam destul de multe lucruri despre Irlanda, încă din vremea copilăriei, când această țară figura mereu la exemple capitaliste negative datorită luptelor sângeroase dintre catolici și protestanți, informații completate apoi pe tot parcursul vieții, ultimii ani aducându-le și o anumită rigoare, dată fiind multitudinea surselor de informații la care am avut acces’, a afirmat Iosif Matula.

O primă impresie plăcută pe care a întâlnit-o Iosif Matula în Irlanda a fost creditul acordat îmbinării tinereții cu performanța în administrația locală. John Cummins, primarul din Waterford, are… 26 de ani. Waterford, oraș-port cu o populație de aproximativ 50.000 locuitori, a sărbătorit anul trecut 1100 ani de existență.

‘Eu și colegii mei ne-am ascuns cu greu mirarea, dar primarul ne-a asigurat că alegerea domniei sale s-a bazat pe experiența acumulată în administrația publică, fiind consilier local de la vârsta de… 21 ani’, a declarat Iosif Matula.

Un alt aspect interesant îl reprezintă modalitatea prin care s-au rezolvat istoricele conflicte din Irlanda.

‘M-a impresionat o frază pe care am auzit-o în mod repetat și care a constituit baza de la care s-a plecat pe calea păcii: Ťtrecutul celor două comunități este atât de greu, încât amândouă au acceptat să nu mai vorbească de elť. Iar în explicațiile date se spune foarte clar că cele două comunități sunt atât de dârze, încât dacă nu ar fi acceptat acest compromis bazat pe încredere reciprocă, s-ar mai fi războit încă multe sute de ani’, a mai afirmat europarlamentarul arădean.

Irlanda poate fi dată drept model și la capitolul absorbției fondurilor europene. Un exemplu de reușită, prezentat în cadrul vizitei, l-a constituit o societate privată, un gigant în prelucrarea laptelui, cu peste 1,5 miliarde litri prelucrați anual. Partea inedită o constituie faptul că laptele este colectat de la 320.000 vaci aflate în grija a 4.300 fermieri, răspândiți pe o suprafață echivalentă cu cea a aproximativ două județe din România.

‘În Irlanda am văzut, în stânga și în dreapta, pe zeci de kilometri, pe marginea drumurilor, vaci, dar și oi. Tocmai de aceea cred cu și mai multă tărie că agricultura, cu un accent pe creșterea animalelor, poate fi un model de reușită și pentru țara noastră’, a încheiat Iosif Matula.

Facebook Comments