O furtună puternică a lovit orașul Hamburg la primele ore ale dimineții. Mai multe zone, inclusiv piața locală de pește, sunt sub apă. Se întâmplă fix în ziua în care, acum 60 de ani, inundațiile devastatoare au dus la moartea a 315 oameni. Și acum bătrânii vorbesc despre acele momente, scrie digi24.ro.
Se pare că istoria se repetă în Hamburg, unde mai multe zone au fost inundate, joi dimineață.
Nu au fost însă raportate persoane care să-și fi pierdut viața. Alta a fost situația însă în urmă cu 60 de ani, scrie digi24.ro. Pentru noaptea de 17 februarie 1962 a fost emisă o avertizare de furtună puternică, dar aproape nimeni din Hamburg nu a luat-o în serios. În timpul nopții furtuna Vincette a lovit cu forța unui uragan, a spart mai multe diguri, iar 315 persoane au murit. Zeci de mii au rămas fără adăpost. Mulți nu s-au mai putut întoarce niciodată la casele lor.
Atunci, apa a distrus case, a smuls copaci și a distrus drumuri. Multe zone au rămas izolate, iar oamenii au rămas fără curent electric și fără posibilitatea de a contacta telefonic pe cineva. S-a ajuns la situația în care unii au fost evacuați cu elicopterul.
Monika Genz își amintește acele momente dramatice, în care nu a mai putut lua legătura cu iubitul ei și nu a crezut că acesta a supraviețuit catastrofei. Abia după cinci zile l-a întâlnit pe digul din Neuenfelde: „L-am văzut de departe, l-am recunoscut după felul în care mergea și încă nu-mi venea să cred”.
„Când ajungem să cunoaștem pe cineva, întrebăm: când te-ai născut? Ah, 1964. Deci după potop. Asta ne-a răvășit”, spune Heiner Genz, citat de globeecho.com.
Noaptea de 17 februarie 1962 nu numai că a marcat soarta multor oameni, ci a dus și la o regândire a protecției împotriva inundațiilor. De atunci, administrația se ocupă de linia de protecție împotriva inundațiilor de 103 kilometri. Anual se investesc între 20 și 30 de milioane de euro – pentru ridicarea digului sau construirea de noi zone de protecție împotriva inundațiilor. Doar întreținerea sistemelor de protecție împotriva inundațiilor costă șase milioane de euro.
Chiar și astăzi, zonele din portul Hamburg sunt în mod regulat sub apă după furtună. Datorită digurilor înalte de protecție împotriva inundațiilor, acestea rămân un pericol doar pentru mașinile parcate în zonă.
Așadar, strategia orașului nu mai este doar să reacționeze la dezastrele ecologice, ci să fie pregătite din timp. Experții se așteaptă ca nivelul apei de pe coasta Mării Nordului să crească cu până la un metru în anul 2100, comparativ cu începutul mileniului.