Principiile active ale inului sunt inmagazinate atat in flori, cat si in seminte.
In cosmetica, sunt folosite extractele din semintele de in pentru proprietatile lor filmogene in balsamuri, creme hidratante sau reconstituante. Florile de in, care nu au un parfum deosebit, sunt folosite in gelurile de dus, pentru a aduce delicatete produselor.
Seminte de in pentru creme de iarna
Semintele de in sunt bogate atat in poliholozide (zaharuri complexe), care au particularitatea de a retine apa in piele, cat si in mucilagii, molecule dense care raman la suprafata pentru a umple bresele din epiderm. Uleiul din semintele de in se polimerizeaza in contact cu aerul. Se intareste si formeaza un film protector la suprafata. Acest strat acopera gaurile sin stratul cornos fragilizat, caruia ii reda impermeabilitatea si franeaza astfel deshidratarea. El lasa pielea moale si fina la atingere. Reconstituind bariera hidrolipidica, calmeaza senzatia de iritatie si disconfort. Emolient, uleiul din seminte de in inmoaie tesuturile si calmeaza senzatia de piele care strange.
Inul in produsele de fermitate
Inul da mai multa densitate fetei. El stimuleaza sintetizarea acidului hialuronic. Aceasta molecula esentiala retine apa in diferitele straturi ale pielii, ca un burete. Gratie lor, salteaua de sustinere se umfla si elasticitatea este ameliorata. Inul formeaza si o pelicula protectoare in jurul colagenului, care fereste de oxidare si de degradare si astfel intarzie relaxarea cutanata cauzata de imbatranirea tesuturilor pielii.
Inul pentru un par frumos
Proprietatile redensificatoare ale inului nu sunt folosite doar pentru ingrijirea parului, ci si a firelor de par subtiri. Pentru ca mucilagiile din in sunt pretioase pentru a ingrosa firul de par, ele invelesc fibra capilara, pentru a-i mari diametrul. Cand se intaresc, mucilagiile aduc tinuta si volum parului, care devine mai usor de coafat.
Sursa: kfetele.ro