Întrebuințări mai puțin știute ale castanelor

by Cristian Dobre

Pentru degeraturile usoare se pot utiliza unele specii medicinale, aplicate sub forma de bai locale, comprese sau cataplasme, fara a strange cu un bandaj, care ar împiedica circulatia sangelui. Baile locale se fac cu infuzii sau decoct, în care se tin partile degerate, cu repetare de 3 ori pe zi, folosind: – flori de galbenele (15-20 g la 1 litru apa clocotita) pentru refacerea circulatiei sangelui; – herba de schinel (20 g fierte 15 minute într-un litru de apa), cu proprietati cicatrizante si antiseptice; – scoarta de stejar (25-30 g fierte 15 minute într-un litru apa), cu actiune astringenta, cicatrizanta si dezinfectanta; – muguri de plop negru (25-30 g la litru apa), cu calitati antiseptice si cicatrizante; – radacini si frunze de telina, taiate marunt si fierte 45 de minute în 2 litri apa; în decoctul cald la 400C se introduc partile degerate de 3 ori pe zi, cu repetare timp de 3-5 zile, reîncalzind acelasi decoct; – radacini de obligeana (200 g macerate la rece timp de 10 ore în 5 litri apa si apoi încalzire usoara pentru îmbaierea locului afectat timp de 20 de minute);

Se mai pot folosi : fructe de castane salbatice (20 de bucati zdrobite si fierte timp de o ora în 5 litri apa); zilnic se face o baie locala timp de 30 de minute, cu repetare în 4-12 zile, în functie de gravitatea degeraturii; – amestec din plante (frunze de nuc, schinel si frunze de gutui în parti egale, cate 4 linguri din fiecare la 3 litri apa), cu care se face infuzie pentru îmbaierea partii degerate timp de 10 minute; – amestec din sunatoare, musetel, galbenele si coada-calului (în parti egale), din care se iau 3 linguri pentru prepararea unei infuzii în 3 litri de apa clocotita; – cataplasme cu flori de galbenele, flori si frunze de lumanarica, fierte 5 minute în lapte, si seminte de gutui, macerate timp de 10 ore în apa clocotita. – cataplasme cu foi de varza murata, hrean ras, amestecat cu miere de albine, ridichi rase, cartofi zdrobiti, ceapa taiata în felii, frunze proaspete de aloe si un strat de miere de albine acoperit cu o panza curata.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments