Ca să poată face faţă vremii capricioase din anotimpurile reci, organismul nostru trebuie pregătit din timp. Uite cum poţi ţine departe răceala şi gripa, atâta timp cât ai un sistem imunitar puternic dezvoltat.
Echinacea stimulează producţia de globule albe, în special limfocite, şi a cantităţii de interferon. De asemenea, are efect antiinflamator şi acţiune bacteriostatică asupra unor bacterii, virusuri şi fungi. Planta poate fi administrată sub formă de tinctură, 1 linguriţă, de 3-4 ori/zi, dizolvată în puţină apă, sau comprimate cu pulbere de echinacea, 300 de mg, de 3 ori/zi. Copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 13 ani pot lua 400 de mg/zi sau comprimate cu ulei de echinacea, 1-2 capsule/zi. Tratamentul durează 30 de zile, cu pauză. Pentru potenţarea efectelor de prevenire şi combatere a infecţiilor gripale, se pot administra capsule ce conţin echinaceea în combinaţie cu zinc şi vitamina C.
Arnica este una dintre plantele cele mai preţioase, cu proprietăţi imunostimulente generale foarte puternice. Stimulează imunitatea la nivelul gâtului şi al căilor respiratorii superioare, în adminstrare internă. Adulţii pot lua câte 30-40 de picături de tinctură, de 3 ori pe zi, diluate în apă, pe stomacul gol, timp de 30 de zile, pentru stimularea imunităţii. Extern, îmbunătăţeşte circulaţia, încălzeşte extremităţile şi creează o stare de confort fizic, conformwww.farmaciata.ro.
Propolisul, cel mai puternic “medicament” natural antiinfecţios, conferă proprietăţi deosebite atât profilactice, cât şi curative. Intern, se foloseşte sub formă de tinctură, miere propolizată, apă de propolis sau tablete. Se recomandă atât în prevenirea infecţiilor de diferite etiologii, cât şi terapeutic, datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi antivirale. Tinctura se administrează câte 30-40 de picături, de 2-3 ori/zi, în funcţie de vârstă şi de greutate. În ceea ce priveşte tabletele, se recomandă 1 capsulă, de 3-4 ori/zi.
Ceaiurile sunt benefice în sezonul rece, deoarece au rol de hidratare, cresc imunitatea generală şi la nivel respirator, încălzesc organismul, relaxează şi tonifică. Astfel, pot fi folosite infuzii din soc, tei, muşeţel, iasomie, cimbrişor, muguri de pin, muguri de plop. Ceaiurile se consumă călduţe, de preferat cu lămâie şi îndulcite cu miere.
Sursa: click.ro