Îngrijorările astronomilor legate de galaxia vecină

by Cristian Dobre

Astronomii prezic că galaxia nostră va fi distrusă de galaxia vecină Andromeda, în aproximativ patru miliarde de ani, informează CNN.

Andromeda este cea mai mare și cea mai apropiată galaxie de Calea Lactee, iar pentru a crește în continuare are obiceiul de a consuma galaxii mai mici. Se estimează că a „consumat” sute de astfel de galaxii în trecut, printre care și M32p, cândva a treia cea mai mare galaxie, după Andromeda și Calea Lactee.

Natura canibalistică a Andromedei a fost descoperită după ce oamenii de știință au găsit urme din galaxii consumate în urmă cu 10 miliarde în urmă.

„Calea Lactee se va cioni cu Andromeda în aproape 4 miliarde de ani. Știind cu ce fel de mostru se confruntă galaxia noastră, este util să aflăm soarta ei”, a spus Dougal Mackey, autorul noului studiu realizat de Scoala de Astronomie și Astrofizică de la Universitea Națională din AUstralia.

Oamenii de știință nu cred că planeta noastră va fi distrusă fizic, însă va fi grav afectată de coliziunea celor două galaxii.

„Cred că este puțin probabil ca Pământul să fie distrus din punct de vedere fizic. Nu este exclus, însă de obicei corpurile cerești sunt suficient de îndepărtate în galaxii astfel încât coliziunile directe sunt rare. Cu toate acestea, este posibil ca Soarele să fie aruncat în spațiul intergalactic în urma coliziunii, iar apropierea de o altă stea ar putea pertuba orbita Pământului astfel încât să nu mai poată suporta forme de viață”, spune Mackey.

Sursa: digi24.ro

 

Facebook Comments