După meniurile sățioase de la finele anului trecut, mulți români optează pentru mese mai ușoare. Serviciul InfoCons îi avertizează însă pe consumatori asupra riscurilor pe care le pot prezenta produsele de pește, scrie b1.ro.
InfoCons: La ce trebuie să fum atenți când cumpărăm peștele
1. „Nu cumpărați pește sau produse din pește, dacă aveți suspiciuni privind gradul de prospețime!”, avertizează specialiștii.
Clienții trebuie să acorde o atenție sporită aspectului produsului pentru a stabili gradul de prospețime: semnele neconformității produselor sunt suprafața lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, gust și miros modificate.
2.„Nu achiziționați produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață ori a căror glazură de gheață este discontinuă, netransparentă și cu un aspect murdar”, precizează InfoCons.
Un alt aspect important: produsele pescărești trebuie păstrate la o temperatură optimă, apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață.
3.Produsele trebuie să fie etichetate, iar bonul fiscal va fi păstrat pentru a fi folosit în cazul unei reclamații.
„Pentru produsele pescărești care sunt preparate – fileuri, rondele, trunchiuri de pește etc., atenția trebuie îndreptată către culoarea, fermitatea și mirosul acestora.
Produsele pescărești preparate care prezintă un miros și un aspect modificat nu trebuie expuse și comercializate.
Icrele de pește neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specific speciei de pește de la care provin. Produsele pescărești afumate trebuie să prezinte un aspect uniform, un gust și miros de afumat”, mai precizează InfoCons.