Inflaţia în zona euro a scăzut mult mai mult decât se aştepta, ajungând la 2,4% în noiembrie, cel mai lent ritm anual din iulie 2021, oferind o oarecare uşurare consumatorilor şi alimentând speranţele că ratele dobânzilor ar putea fi reduse în curând. Scăderea bruscă de la 2,9% cu o lună înainte se adaugă la tensiunile dintre investitorii care speră că ratele vor fi reduse în curând şi bancherii centrali care încearcă să menţină costurile de împrumut ridicate până când cea mai mare creştere a inflaţiei din ultima generaţie va fi domolită definitiv, scrie antena3.ro.
Scăderea preţurilor la energie şi creşterea mai mică a preţurilor la alimente şi servicii au fost principalii factori care au determinat încetinirea indicelui armonizat al preţurilor de consum, potrivit datelor publicate joi de Eurostat, serviciul de statistică al UE. Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la o încetinire mai modestă, până la 2,7%.
Scăderea inflaţiei i-a determinat pe investitori să devanseze pariurile privind momentul în care Banca Centrală Europeană ar putea începe să reducă rata de depozit până în aprilie anul viitor.
„Scăderea inflaţiei şi o economie stagnantă ar putea justifica reducerile BCE încă din primul trimestru al anului viitor, în opinia noastră”, a declarat Matthew Landon, strateg la JPMorgan Private Bank.
Facebook Comments