Inedit! Onestitatea a mii de oameni, testată cu ajutorul unor portofele „pierdute”

by Cristian Dobre

Cinstea a fost îndelung studiată de către psihologi și economiști, dar rareori în viața reală și niciodată simultan în 40 de țări, unde o echipă de cercetători a testat civismul a mii de oameni cărora li s-a încredințat un portofel „pierdut”.

Rezultatele, publicate în revista „Science”, dezvăluie diferențe flagrante între țări, Elveția și națiunile scandinave fiind cele mai cinstite, în timp ce China, Maroc, Peru și Kazahstan închid clasamentul.

Dar un fenomen extrem de similar a fost observat în aproape toate țările: cu cât valoarea conţinută în portofel a fost mai mare, cu atât mai mulți oameni l-au contactat pe proprietar.

În medie, 40% dintre portofelele fără bani au fost restituite, în comparație cu 51% dintre cele care conțineau bani.

Aparent, gradul de necinste nu crește odată cu valoarea câștigului potențial din furt, contrazicând viziunea unui om motivat de interesul material.

Pentru echipa de cercetători, de la universitățile din Zurich, Michigan și Utah, această lucrare și sondajele complementare demonstrează două resorturi fundamentale ale comportamentului uman: altruismul, dar și rolul motor al propriei imagini și teama de a nu fi perceput ca hoț.

Experimentul, care a costat 600.000 de dolari, este inedit prin amploarea sa.

Peste 17.000 de portofele identice au fost depuse de asistenții implicaţi în cercetare pe tejghelele a diferite instituții (hoteluri, bănci, secții de poliție), circa 400 per țară.

Sursa: cunoastelumea.ro

Facebook Comments