INDICATII TERAPEUTICE ALE CHIMENULUI

by Cristian Dobre

Chimionul nu trebuie confundat cu chimenul. Chiar daca ambele sunt cunoscute inca din Antichitate ca leac pentru durerile de stomac, iar fructele lor sunt atat de mici, incat pot fi confundate cu semintele, chimenul si chimionul sunt plante diferite. Chimionul se numeste Cuminum cyminum, iar chimenul, Carum carvi. In plus, fructele chimionului sunt utilizate in special ca si ceaiuri medicinale, pe cand fructele chimenului sunt folosite la condimentarea branzeturilor, a carnii sau la prepararea supelor si a cremelor de legume.

Mai mult, chimenul este o planta de origine mediteraneana, in timp ce chimionul este originar din Asia. Pana si solul in care acestea sunt cultivate este diferit. Chimenul are nevoie de un teren cu un bun drenaj al apei, in timp ce chimionul creste in solurile aride.

De la aceasta planta sunt folosite in scop medicinal semintele, ce stimuleaza secretiile gastrice, combat indigestiile, voma si constipatiile, elimina secretiile biliare, gazele din stomac, balonarile, aerofagia si inflamatiile intestinale. Semintele de chimion au o aroma puternica, intepatoare, si un gust amarui. Iata cateva indicatii terapeutice ale chimionului:

1. Semintele de chimion sunt cunoscute din vremuri stravechi, ca leac pentru durerile de stomac, calmeaza colicile intestinale. Faceti infuzie cu ele, pentru a inlatura indigestia.

2. Trateaza colicile sugarilor, va scapa de constipatii, colon iritabil, diaree si colite. Pentru toate aceste probleme digestive, fierbeti o lingurita cu chimion intr-o cana cu apa, adaugati o lingurita cu suc din frunze de coriandru si putina sare, pentru gust, sau faceti infuzii din cantitati egale de seminte macinate de chimion, piper si ghimbir.

In caz de diaree, prajiti doua-trei lingurite cu seminte de chimion si macinati-le fin. Adaugati cate un varf de cutit cu ghimbir, scortisoara si piper. Amestecati-le intr-o cana cu iaurt si consumati amestecul de doua ori pe zi.

3. Chimionul este indicat si in anorexii, in dispepsii si ca aromatizant.

4. Chimionul este folosit cu succes si in bronsite, raceli, nevralgii si alte boli acute de plamani, in afectiunile cardiace pe substrat nervos, in tahicardie si in tulburarile circulatorii. Poate fi un remediu bun si pentru tratarea laringitelor si are un efect pozitiv asupra respiratiei, in general.

5. Compresele din infuzie sau decoct de chimion neindulcit au rol antiseptic in spalaturi oculare.

6. Femeile insarcinate il pot consuma pentru declansarea nasterii, reducerea starilor de greata, reglarea hormonala si pentru sporirea cantitatii de lapte. In caz de necesitate a stimularii lactatiei, amestecati o lingurita cu chimion si putin zahar nerafinat si beti la culcare, cu lapte cald.

7. Aplicata sub forma de cataplasma, planta are efecte antitumorale in inflamatiile de sani si testicule.

8. In Orient, combinatia de chimen, piper negru si miere este considerata a fi un stimulator sexual natural.

9. Daca suferiti de insomnie presarati o lingurita cu pudra de chimion pe o banana taiata in felii, pe care o consumati in fiecare seara.

10. In caz de oboseala accentuata, faceti un amestec din cate o jumatate de lingurita cu chimion, coriandru, piper si linte. Acestea se fierb intr-o cana cu apa, se adauga sare si se bea tot lichidul.

 

Sursa: sanatos-online.tk

Facebook Comments