Nucile si semintele in general sunt extrem de bogate in grasimi si proteine, functii date de natura pentru a se asigura ca vor germina in crestere activa si vor avea toate hrana de care au nevoie.
Solul umed sau procesul de inmuiere in ceea ce ne priveste, satisfac practic conditiile de germinare ale nucilor si semintelor, astfel enzimele din nuci si seminte vor ramane in stare latenta, imobilizate de fapt de asa-numitii inhibitori de enzime (un alt mecanism natural genial prin care se asigura proliferarea speciei).
In cazul in care sunt indeplinite conditiile pentru a incepe procesul de crestere, enzimele din cadrul acestora se elibereaza de acesti inhibitori, si astfel incepe descompunerea nutrientilor in forme chimice simple, fiind astfel mai usor de digerat si asimilat, adica se produce o diminuare a muncii pe care trebuie sa o depuna organele noastre digestive.
Mai exista un alt avantaj destul de important al procesului de inmuiere si germinare si anume : cresterea dramatica a continutului de nutrienti disponibili din nuci si seminte. Conform Dr. Gabriel Cousens, proteinele, mineralele, vitaminele si enzimele cresc cu 300% pana la 1200%, daca trec prin procesul de inmuiere sau germinare.
Daca nucile sau semintele pe care intentionati sa le consumati sunt de culoare maro ( de exemplu migdale,nuci,alune), datorita continutului ridicat de inhibitori ai enzimei, trebuie inmuiate in apa cateva ore bune inainte sa le consumati pentru a avea o cat mai buna digestie.
Nucile albe (nuci de macadamia, semintele de pin, semintele de canepa, etc.) necesita un timp foarte scurt de inmuiere sau chiar nu trebuie deloc inmuiate, deoarece cantitatea de inhibitori ai enzimei din ele este neglijabila.
Sursa: secretele.ro