INCREDIBIL! PROIECTUL MEGALOMAN „ARAD CAPITALA CULTURALA EUROPEANA 2021“ INGHITE 130 DE MILIOANE DE EURO

by Cosmin Mihuta

Primarul Gheorghe Falcă pare tot mai mult un faraon al zilelor noastre, gata să transforme din temelii bietul orăşel pe care l-a preluat în administrare în 2004, într-o megametropolă modernă. Proiectul megaloman al primarului Falcă, Arad Capitală Culturală 2021, nu poate fi desprins decât din legendele faraonilor, având în vedere dimensiunea la care a ajuns proiectul cu pricina.

Dacă în urmă cu o săptămână, când Falcă lansa (din nou) proiectul Arad 2021, într-o fabrică de vagoane, un loc cât se poate de plin de cultură, Marele Faraon al Aradului anunţa o investiţie de nu mai puţin de 50 de milioane de euro, iată că în şapte zile suma a crescut ca Făt-Frumos. De două ori şi jumătate, că doar Aradul şi-a rezolvat toate problemele, cu CET-urile, drumurile, canalizarea, apa, iluminatul public, trotuarele, şcolile, grădiniţele. Iar neavând ce să mai facem cu banii, putem investi nu mai puţin de 130 de milioane de euro în acest proiect megaloman, care le întrece pe toate celelalte de până acum, inclusiv arteziana de pe Mureş şi piramida din Piaţa Avram Iancu.

Cine aude suma de 130 de milioane de euro ar putea spune că e o glumă, dar ea stă scrisă, negru pe alb, într-un proiect de hotărâre ce va fi pe masa consilierilor municipali în această săptămână. Proiectul priveşte „aprobarea angajamentului de susţinere financiarã în perioada 2016-2026 a candidaturii Municipiului Arad la acţiunea Uniunii Europene „CAPITALÃ EUROPEANÃ A CULTURII” pentru anul 2021, în România“. Asta ca să nu fie vreun dubiu pentru ce se alocă aceste sume, fiindcă ne aşteptăm ca Gheorghe Falcă să încerce să mintă din nou.

Poiectul de hotărâre spune, la articolul 1, că se aprobã candidatura Municipiului Arad la acţiunea Uniunii Europene “Capitalã Europeanã a Culturii” pentru anul 2021 în România.

La articolul doi, se aprobã angajamentul Municipiului Arad de susţinere financiarã în perioada 2017-2022, prin cuprinderea în bugetul local a sumei totale de 16 milioane euro, reprezentând bugetul operaţional de implementare a proiectului, dupã cum urmeazã:
• 2017: 800 mii euro;
• 2018: 800 mii euro;
• 2019: 800 mii euro;
• 2020: 1,6 milioane euro;
• 2021: 8 milioane euro;
• 2022: 4 milioane euro.

La articolul 3, se aprobã angajamentul Municipiului Arad de susţinere financiarã în perioada 2016-2026 a investiţiilor în infrastructura culturalã, constând în lucrãri de reabilitare a instituţiilor de culturã şi a altor obiective, dupã cum urmeazã:
– Reabilitare învelitoare, faţadã principalã şi salã spectacole la Filarmonica de Stat Arad;
– Reabilitare clãdire Teatru Clasic “Ioan Slavici” Arad;
– Reabilitare clãdire cinematograful Grãdişte;
– Reabilitare clãdire cinematograful Studio;
– Amenajarea Parcului Reconcilierii Româno-Maghiare;
– Amplasarea Monumentului Marii Uniri.
Valoarea totalã a acestor investiţii este de 25.925.000 Euro.

La articolul 4, se aprobã angajamentul Municipiului Arad de susţinere financiarã în perioada 2016-2026 a investiţiilor în infrastructura culturalã, prin achiziţionarea şi reabilitarea unor imobile, în vederea introducerii în circuitul cultural urban: Teatrul Vechi şi Casa Hirschl, Turnul de Apã, Casa Marta, Zona Industrialã Teba, Pavilionul Secession Parc.
Valoarea totalã estimatã este de 17.000.000 Euro.

La articolul 5, se aprobã angajamentul Municipiului Arad de susţinere financiarã în perioada 2016-2026 a investiţiilor în infrastructura culturalã privind punerea în valoare a patrimoniului natural: Amenajarea şi extinderea Falezei Mureş, Amenajare Club Sportiv Nautic.
Valoarea totalã estimatã: 12.671.000 Euro.

La articolul 6, se  aprobã angajamentul Municipiului Arad de susţinere financiarã în perioada 2016-2026 a investiţiilor în infrastructura culturalã privind reinventarea Aradului Cultural: Reconversia şi revitalizarea Ansamblului Cetãţii Aradului, Amenajarea Grãdinii Centrale în Cetatea Aradului, Realizarea şi amenajarea unor spaţii de creaţie, inclusiv rezidenţiale, Amenajarea de spaţii pentru expoziţie, producţie şi desfacere produse din manufacturi tradiţionale.
Valoarea totalã estimatã: 59.000.000 Euro.

La un calcul foarte simplu, ajungem la nu mai puţin de 130 de milioane de euro, pentru a se îndeplini visul faraonic al primarului Gheorghe Falcă. E mult, e puţin, e o prioritate pentru Arad această inițiativă ? Sunt întrebări la care arădenii nu au fost invitaţi să răspundă, din motive care ne scapă.

Dar dacă, aşa cum probabil se va întâmpla, nu vom primi acest titlu mult visat ? Fiindcă, de exemplu, nu avem nici măcar o banală strategie culturală în municipiul Arad și încercăm să o băgăm sub nasul juriului pe cea judeţeană, completată pe colţ de masă cu proiectul Arad 2021. Cine va răspunde pentru toate sumele sifonate pe acest proiect ? Cine îşi va asuma eşecul de milioane de euro ?

Probabil Gheorghe Falcă nu, ci va da vina din nou pe Guvern, care este împotriva Aradului. Cert e însă, că noi vom plăti toate aceste milioane,pentru a-i face poftele edilului șef.

[email protected]

Facebook Comments