Postul Adormirii Maicii Domnului începe, în fiecare an, la data de 1 august și durează până la 15 august, zi în care creștinii ortodocși o prohodesc pe Maica Lui Dumnezeu, Împărăteasa cerului şi a pământului.
Această perioadă specială de dinaintea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului amintește de postul pe care Fecioara Maria l-a ținut înaintea mutării sale din această lume, după cum amintea Sfântul Simeon al Tesalonicului spunând că „Postul din august a fost stabilit în cinstea Maicii lui Dumnezeu Cuvântul, care știind mai dinainte momentul plecării ei din această lume, s-a nevoit ascetic și a postit mai mult pentru noi, pentru că ea era binecuvântată și sfântă, și nu avea nevoie de post. Așadar, ea s-a rugat special pentru noi înainte să fie mutată din această lume în viața veșnică, unde sufletul ei s-a unit prin Duhul Sfant cu Fiul ei. De aceea, noi trebuie mereu să postim și să ne rugăm ei, imitând viața ei, și rugând-o să se roage pentru noi”.
Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea, când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început, durata Postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini. Cei din Antiohia posteau o zi, în 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ținea opt zile. Existau și creștini care posteau toată luna august, în vreme ce alții posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei și a duratei postului a avut loc în secolul al XII-lea, la Sinodul local din Constantinopol (1166), condus de Patriarhul Ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post să înceapă la 1 august și să se termine în ajunul zilei de 15 august, prăznuirea Adormirii Maicii Domnului.
”Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Sculatu-te-ai la viaţă, fiind Maica Vieţii, şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre.” (Troparul Adormirii Maicii Domnului)