Autoturismele parcate neregulamentar pe partea carosabilă nu mai pot fi ridicate prin hotărâri ale consiliilor locale, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justitiție, publicată miercuri în Monitorul Oficial și care devine obligatorie de la data publicării, scrie avocatnet.ro.
Decizia Curții Supreme duce la situația în care toate hotărârile emise de autoritățile locale în acest scop sunt lovite de nulitate.
Judecătorii ÎCCJ arată, în motivarea deciziei, că autoritățile administrației publice locale nu au competență de reglementare în ceea ce privește procedura de urmat în cazul autovehiculelor parcate neregulamentar și că această problemă poate fi reglementată numai de Guvern.
“Ridicarea vehiculelor staționate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, ca măsură tehnico-administrativă, accesorie unei fapte sancționate contravențional referitoare la nerespectarea regulilor de circulație pe drumurile publice, înțeleasă ca măsură de restabilire a ordinii publice, aparține unei competențe partajate a autorităților administrației publice locale, ceea ce presupune că atribuțiile de reglementare aparțin autorităților administrației publice centrale (Guvern), iar cele de executare, în concret, a măsurii, autorității administrației publice locale”, se arată în decizia ICCJ nr. 9/2015.
Potrivit documentului, “(…) autoritatea administrativă publică locală nu a fost abilitată de legiuitor de a reglementa o procedură efectivă pentru punerea în aplicare a măsurii tehnico-administrative privind ridicarea și depozitarea în locuri special amenajate a vehiculelor staționate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă. Cu atât mai mult, autoritățile administrației publice locale nu pot reglementa sancțiuni complementare”.
Sursa: b1.ro