Pe 28 iulie 1914, Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, fapt care a marcat începutul Primului Război Mondial.
Prima confruntare militară la scară mondială din istorie se declanşa în urmă cu mai bine de un secol, atunci când Austro-Ungaria declara război Serbiei, ţară considerată responsabilă pentru atentatul de la Sarajevo din 28 iunie 1914. În respectivul atentat au fost ucişi arhiducele Franz Ferdinand şi soţia sa, ducesa Sophie Albina Chotek, de către extremistul sârb Gavrilo Princip.
Asasinarea moştenitorului tronului Austro-Ungariei a reprezentat însă numai scânteia ce a aprins butoiul cu pulbere, cauza principală ce a dus la izbucnirea Primului Război Mondial reprezentând-o dorinţa popoarelor de a se elibera de sub stăpânirea marilor imperii şi refuzul acestora de a acorda populaţiilor lor dreptul la auto-determinare.
Progresul tehnologic produs odată cu revoluţia industrială din secolul al XIX-lea a dus la o creştere fără precedent a puterii distructive a armelor folosite, avioane, submarine sau tancuri fiind folosite în premieră într-o confruntare militară. Acest lucru duce la un număr imens de morţi şi răniţi, pagubele materiale fiind incalculabile. 10 milioane de oameni au fost ucişi pe câmpul de luptă şi mulţi alţii, în spatele frontului.
Sursa: descopera.ro