Comuna Ignești are în componență satele Minead, Nădălbești, Susani și, bineînțeles, satul Ignești, ca centru de comună. Este o comunitate cu oameni harnici și gospodari, printre care încă mai sunt pasionați de animale, în special de oi. Am stabilit cu domnul primar Marinel Urs, săptămâna trecută, o întâlnire la sediul Primăriei Ignești, pentru a avea o discuției pe tema problemelor din administrația locală, lucru care s-a și întâmplat astăzi, 30 august. Rar se găsește un primar de cuvânt ca Ioan Marinel Urs. Nu zic că nu sunt și alții, dar unii amână o astfel de întâlnire, de primăvara până toamna.
Revenind la subiectul de astăzi, primarul Urs ne-a acordat un scurt interviu, pe care vă invităm să-l lecturați mai jos.
– Domnule primar, cu ce gânduri ați venit pentru prima dată în primărie?
– Am venit în primărie cu dorința de a pune bazele dezvoltării comunei din punct de vedere al infrastructurii, al economiei, cât și prin rezolvarea problemelor locale și atragerea de învestitori în vedere creșterii nivelului de trai. Împreună cu echipa de conducere a primăriei, consiliul local și cetățenii.
– Cât din ceea ce v-ați propus a și fost pus în practică, până în prezent?
– Destul de mult, chiar dacă eu vreau și mai mult. Oricum fața comunității noastre s-a schimbat și vreau să precizez că infrastructura locală este dezvoltată în procent de peste 80%. Mai avem doar câteva străzi în satele Minead, Susani și Nădălbești, care vor fi rezolvate anul viitor.
– Am înțeles că aveți în desfășurare un proiect important legat de infrastructură. Puteți să ne dezvăluiți mai multe despre acesta?
– Într-adevăr, avem un drum comunal între satele Ignești și Minead, pentru care am depus un proiect la Ministerul Dezvoltării, în cadrul programului Anghel Saligny, acesta aflându-se în faza de proiectare tehnică. Estimez că pâna la finele anului va fi finalizat, astfel încât în primăvară să putem începe lucrările.
– Ce ne puteți spune despre investițiile în educație?
-Ne-a preocupat și acest aspect, drept dovadă am rezolvat tot ce ține de cele două școli de pe raza comunei noastre, mai exact în satele Ignești și Susani, acestea fiind pregătite pentru începutul anului școlar. O mare realizare care s-a făcut la nivelul comunității noastre a fost introducerea fibrei optice în toate satele, astfel încât cetățenii să beneficieze de toate mijloacele de comunicare.
– Ce lucrări aveți în derulare în acest moment?
– O altă lucrare importantă și de mare interes, aflată în prezent în execuție, este extinderea rețelei de apă potabilă pe o lungime de doi kilometri, apa provenind din sursele noastre proprii localizate în satul Nădălbești, forările fiind făcute chiar la poalele muntelui Codru Moma. După terminarea acestor doi kilometri de rețea, comuna noastră va fi alimentată cu apă în proporție de 100%. Este o investiție de o importanță majoră pentru noi, în cadrul căreia am beneficiat de sprijin și din partea Consiliului Județean Arad, dorind să mulțumesc pe această cale domnului președinte Iustin Cionca. În ceea ce privește cadastrarea, aceasta este realizată în procent de 70% la nivel de comună, iar Igneștiul și Mineadul sunt cadastrate în totalitate, măsurătorile fiind efectuate și pentru celelalte sate, respectiv Susani și parțial la Nădălbești, dar până la finalul anului lucrarea va fi recepționată de oficiul de cadastru, iar proprietarii își vor primi extrasele C.F.. În final, mai vreau să fac o precizare, referitor la lemnele pentru încălzire pe perioada iernii, acestea fiind asigurate comunității și în acest an.