Potrivit Fundaţiei Ellen MacArthur, specializată în tranziţia spre o economie circulară, axată pe energii regenerabile, există riscul ca, în anul 2050, în apele oceanului planetar să fie mai multe materiale plastice decât peşte, situaţie care ar afecta grav viaţa submarină.
Conform unui studiu elaborat de această organizaţie şi citat de site-ul italian Le Scienze Web News, în doar câţiva ani, în apele oceanelor şi mărilor se va acumula o cantitate de 8 milioane de tone de plastic. Cercetătorii, care au prezentat concluziile la Forumul Economic Mondial de la Davos, au explicat că la fiecare 60 de secunde în mări ajunge o cantitate de mase plastice echivalentă cu încărcătura unui camion de gabarit mare.
În anul 2014, în oceanul planetar erau deja peste 269.000 de tone de mase plastice. „Peste 30 de ani, vom naviga printre deşeuri plastice”, avertizează Julia Reisser, coordonatorul studiului, citată de site-ul BarItaliaNews.it.
În ultimele decenii, plasticul a devenit unul dintre cele mai utilizate materiale la nivel mondial, pe fondul vastei funcţionalităţi şi costurilor reduse de producţie. Utilizarea plasticului a crescut de 20 de ori în ultimii 50 de ani şi se va dubla în următorii 20, notează postul CNN Money, precizând însă că doar 14% din masele plastice sunt colectate pentru reciclare, comparativ cu rate de 58% în cazul hârtiei şi de 90% în cazul fierului şi oţelului.
Potrivit Fundaţiei Ellen MacArthur, economia globală pierde anual între 73 şi 110 miliarde de euro din cauza nereciclării maselor plastice.
Specialiştii propun o schimbare radicală privind utilizarea ambalajelor din plastic, prin cooperarea la nivel global între companiile care produc bunuri de larg consum, fabricanţii de mase plastice, firmele de colectare şi reciclare.
Sursa: descopera.ro