În faţa viciilor şi depedenţelor toţi suntem la fel de vulnerabili. Inclusiv aleşii. Exemplu stau unii primari care fac milioane de lei din pariuri. Un primar din România câștigă de cinci ori mai mult din pariuri decât din salariu: „Aș fi ipocrit să spun că nu am o dependență”, spune acesta.
Vorbim despre Claudiu Mihălceanu, primarul comunei Giarmata din județul Timiș care a ajuns în centrul atenției după ce a dezvăluit că a câștigat sume impresionante din pariuri sportive, de aproape cinci ori mai mari decât veniturile salariale.
Conform declarației sale de avere, Mihălceanu a obținut în ultimii ani peste 2,5 milioane de lei din jocuri de noroc, în timp ce salariul său din funcția publică a fost de aproximativ 522.000 de lei, potrivit jurnaliștilor de la publicrecord.ro.
În 2024, Mihălceanu a raportat un câștig de 730.000 de lei doar din pariuri sportive, potrivit declarațiilor de avere depuse cu ocazia candidaturii sale pentru un nou mandat. Primarul susține că pasiunea să pentru sport și statistici l-a condus către acest hobby profitabil, care a început să atragă atenția doar după ce a ocupat funcții publice.
Totuși, primarul din Giarmata recunoaște că există o problemă de fond: dependența de pariuri. „Aș fi ipocrit să vă zic că nu am o dependență. Da, am momente în care pot să joc săptămânal de două, trei ori, am poate o lună, două, trei în care nu-s curios”, a declarat el.
În același timp, Mihălceanu susține că nu pariază frecvent în comuna sa, dorind să mențină discreția și să nu devină un exemplu negativ pentru locuitori, arată jurnaliștii de la publicrecord.ro
Mihălceanu nu este singurul edil din România care a obținut venituri semnificative din pariuri. În 2023, 32 de primari au declarat câștiguri din jocuri de noroc și pariuri sportive, uneori chiar de trei sau patru ori mai mari decât salariile lor.
În total, aceștia au raportat venituri de peste 1,8 milioane de lei doar din aceste activități.
Legea „păcănelelor”, care a intrat în vigoare în aprilie 2023, interzice funcționarea sălilor de jocuri de noroc în localitățile cu mai puțîn de 15.000 de locuitori, cu scopul de a limita dependența de jocuri de noroc și impactul acestora asupra comunităților mici.
Deși considerată un pas înainte, mulți critici, inclusiv primarul Mihălceanu, susțin că măsura este insuficientă pentru a combate fenomenul.
În 2023, 32 de primari au declarat câștiguri din jocuri de noroc
Facebook Comments