Aradul reuşeşte să iasă din nou în evidenţă în mod negativ, la nivel naţional, datorită administraţiei Falcă. Un studiu realizat de hotnews.ro, deci nu de PSD, nu de antena3, nu de duşmanii primarului, ca să nu fie discuţii, arată cât se poate de clar, cu cifre şi date concrete, bătaia de joc la care sunt supuşi arădenii în ceea ce priveşte majorarea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2016.
Aşa cum reiese şi din tabelele prezentate de hotnews.ro, pe care le redăm mai jos, Aradul este pe locul trei într-un top al oraşelor care au crescut impozitele pentru clădirile rezidenţiale. Primăria va creşte aceste impozite, în 2016, cu 50 la sută, Aradul fiind întrecut doar de Turda (275 la sută) şi Tecuci (150 la sută), oraşe mult mai mici. La Arad, impozitul pe clădirile rezidenţiale este ca valoare tot în top trei, cu 0,12 la sută, în timp ce Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi sau Timişoara, spre exemplu, au 0,10 la sută. Constanţa, Craiova sau Sibiu au 0,08 la sută, ca să putem face o comparaţie despre nivelul ridicat al taxelor la Arad, iar impozitul pentru clădirile nerezidenţiale a crescut, pentru anul viitor, în aceste oraşe cu … 0 la sută. Asta ca să eliminăm povestea lansată de Gheorghe Falcă, cum că este obligat de noul Cod Fiscal să majoreze impozitele.
Aradul se află în top şi la capitolul majorări impozite pe clădirile nerezidenţiale, cu o creştere pentru 2016 de 1620,55 la sută faţă de 2015. Şi la acest capitol, nivelul impozitelor ne plasează pe primele locuri, fiind practic devansaţi doar de Râmnicu Vâlcea, Călăraşi, Turda şi Câmpina, care au un impozit de 1,5 la sută, în timp ce Aradul, ca şi Constanţa, Brăila sau Galaţi are o cotă de 1,3 la sută. Tot pentru clădiri nerezidenţiale, Bucureştiul, Iaşiul, Craiova sau Braşovul au o cotă de 0,20 la sută, ceea ce spune totul despre nivelul taxelor şi impozitelor la Arad. Iar aceste din urmă oraşe au crescut impozitele pe clădirie nerezidenţiale cu 249 la sută, nu 1620,55 la sută. Deci se putea şi mai jos.
Mai multe, n-ar prea fi de adăugat, fiindcă datele spun totul despre modul în care este administrat Aradul. Rămâne ca arădeanul de rând să facă o analiză, pentru a vedea dacă nivelul impozitelor se reflectă în modul în care arată Aradul, în comparaţie, cu Iaşi, Timişoara, Sibiu, Cluj-Napoca, Bucureşti, unde sunt impozite mult mai mici.