IICCMER face apel la rudele victimelor de la Periprava pentru identificarea osemintelor

by Dana B.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a lansat un apel către rudele şi urmaşii victimelor care au decedat în lagărul de muncă de la Periprava pentru a contacta Institutul în vederea îndrumării acestora către autorităţile care au în sarcină identificarea osemintelor recuperate.

Potrivit unui comunicat al IICCMER, Institutul a desfăşurat, în perioada 16 – 26 iulie, a cincea campanie de investigaţii arheologice în localitatea Periprava, judeţul Tulcea. Acţiunea a avut ca principal obiectiv căutarea, descoperirea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale celor decedaţi în fosta colonie penitenciară.

IICCMER precizează că, în 2013 şi în perioada 2015 – 2018, a desfăşurat cinci campanii de cercetări arheologice în perimetrul cimitirului lipovenesc din Periprava.

„În acest loc, în perioada anilor 1959-1964, au fost înhumaţi un mare număr de deţinuţi politici decedaţi în colonia de muncă de la Periprava”, se spune în comunicat.

Conform sursei citate, campania de cercetări arheologice recent încheiată a inclus două unităţi de săpătură, care au cuprins o suprafaţă însumată de 113 metri pătraţi, în acestea fiind identificate 11 morminte.

„Pentru cele nouă schelete de deţinuţi care au fost dezvelite şi recuperate în cursul recentei campanii arheologice s-a urmat procedura legală, specifică în astfel de cazuri. Osemintele defuncţilor au fost demontate şi recuperate în prezenţa unui medic legist, fiind împachetate şi transportate la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Judeţean Tulcea. După examinarea medico-legală, acestea vor fi transferate pentru analize specializate la Institutul Naţional de Medicină Legală ‘Mina Minovici’ din Bucureşti, unde se realizează şi testele pentru stabilirea ADN-ului persoanelor decedate. Acest demers urmăreşte identificarea morţilor prin verificarea şi compararea ADN-ului obţinut din resturile scheletice ale acestora cu cel al rudelor şi urmaşilor în viaţă ai victimelor”, se spune în comunicat.

IICCMER precizează că investigaţiile arheologice s-au efectuat în prezenţa procurorilor însărcinaţi cu cercetarea acestui caz, colonel magistrat Octavian Toma şi colonel magistrat Gheorghe Stanciu, procurori militari la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ. Totodată, în 26 iulie, şantierul arheologic de la Periprava a fost vizitat de Augustin Lazăr, procurorul general al României, se spune în comunicat.

Potrivit IICCMER, în cele cinci campanii de săpături au fost executate 14 secţiuni arheologice, în care au fost descoperite 44 de morminte. Dintre acestea, 41 de morminte, prin caracteristicile de înhumare, sunt considerate că aparţin unor deţinuţi. Totodată, dintre mormintele deţinuţilor au fost extrase şi recuperate osemintele a 40 de persoane, dintr-unul din sicrie lipsind scheletul. „Această situaţie se explică prin faptul că familia defunctului a avut posibilitatea să cunoască locul precis al mormântului, să-l deshumeze şi să-i recupereze osemintele”, se arată în comunicat.

IICCMER precizează că decesele din acest lagăr de muncă forţată au fost cauzate de înfometare şi frig, de lipsa apei potabile şi a asistenţei medicale, de accidentele intervenite pe fondul condiţiilor de muncă istovitoare şi de regimul de detenţie. Unii dintre deţinuţi au fost ucişi prin împuşcare, mai ales în cursul unor tentative de evadare.

„Din documentele oficiale rezultă că la Periprava au murit cel puţin 124 de deţinuţi, identificaţi nominal, în majoritate politici, dar şi de drept comun”, se mai spune în comunicat.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments