unoscută şi admirată mai ales ca plantă decorativă, iedera este, încă de pe vremea Greciei Antice, un adevărat remediu natural în lupta cu unele boli. Citeşte mai multe despre tratamentele naturale pe bază de iederă în numărul de octombrie al revistei “Click! Sănătate”.
Indicată în ambele tipuri de tuse
Datorită abilităţilor sale de a relaxa căile respiratorii, iedera este ideală pentru cei care suferă de probleme respiratorii. În cazul în care te numeri printre aceştia, poţi prepara un decoct din 2 linguriţe de frunze uscate de iederă fierte în 250 ml de apă timp de 5 minute. Pentru un efect antispastic şi expectorant, bea 3 căni de ceai pe zi timp de 10 zile. Iedera îţi poate fi de ajutor fie că ai tuse seacă, fie expectorantă. Prepară un ceai din 2 linguriţe de frunze şi de rămurele tinere de iederă şi 250 ml de apă clocotită. Strecori şi bei 2-3 căni de ceai până la ameliorarea simptomelor.
Calmează durerile reumatismale
Compresele cu decoct sau cu tinctură de iederă sunt utile celor care suferă de reumatism. Poţi prepara un decoct din 3 linguri de frunze uscate de iederă care se fierb în 200 ml de apă timp de 10 minute. Înmoi un tifon în lichid şi pui pe zona afectată. Poţi pune comprese şi cu 20-30 de picături de tinctură de iederă diluată cu puţină apă călduţă pe care le laşi pe locul dureros jumătate de oră. Astfel, durerea se poate ameliora.
De ajutor în unele boli de piele
Dacă ai erizipel, o boală infecţioasă acută a tegumentelor, produsă de streptococi, poţi aplica pe leziuni mai multe comprese cu tinctură de iederă. Amesteci o linguriţă din această tinctură cu 100 ml de apă. Înmoi un tifon sau puţină vată şi pui pe zona afectată şi bandajezi. Schimbi pansamentele de 3 ori pe zi, până se vindecă.
Combate celulita şi vergeturile
Iedera ajută şi la eliminarea apei din ţesuturi, calmează tegumentul şi redă supleţea pielii. În cazul celulitei şi vergeturilor, poţi folosi iederă sub formă de lapte ori de decoct. Laptele îl poţi prepara din 10 ml de tinctură de iederă, 10 ml apă de hamamelis şi 20 ml de ulei aromat de lămâie, 20 ml de ulei de gălbenele şi 150 ml de lapte demachiant. Acest amestec îl întinzi pe zonele afectate de celulită şi masezi.
Sursa: click.ro