A venit primăvara, iar câteva porţii de vitamine, luate direct din legumele proaspete, sunt binevenite. Specialistul Click! în medicină tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş, ne împărtăşeşte câteva reţete inedite de salate.
Aceste salate sunt foarte eficiente, atât datorită ingredientelor de tip „alimente-medicament”, cât şi prin modul de preparare. Chiar dacă unele nu seamănă deloc cu ceea ce eraţi obişnuit să mâncaţi până acum, nu ezitaţi să le puneţi în practică. Veţi observa cum starea dumneavoastră generală se va îmbunătăţi foarte mult.
- Salată de păpădie, spanac, urzici sau lăptuci. Tăiaţi mărunt plantele proaspete (pentru urzici, folosiţi mănuşi sau un mixer), presăraţi puţină sare, frecaţi bine, adăugaţi ulei, iaurt sau suc de roşii, lămâie sau oţet de mere, mirodenii. Puteţi face salata dintr-o singură plantă sau din mai multe, în diverse combinaţii.
- Salată de crudităţi cu grâu germinat. Ingrediente: o ridiche neagră, o ţelină, un morcov mare, o rădăcină de pătrunjel, o sfeclă roşie, 100 g grâu germinat, două linguri de ulei, o lingură de zeamă de lămâie, sare. Mod de preparare: se dau toate legumele prin răzătoarea mare. Se adaugă grâul germinat, sarea, uleiul şi zeama de lămâie. Se amestecă uşor şi se lasă 15-20 de minute pentru omogenizarea gusturilor.
- Salată de castraveţi cu brânză de vaci. Ingrediente: 500 g castraveţi, 300 g brânză de vaci, două roşii mari, o ceapă, un ardei, un gogoşar, un morcov, ulei, sare. Mod de preparare: castraveţii se spală, se curăţă de coajă, se dau prin răzătoarea mare sau se taie felii foarte subţiri. Roşiile se taie felii. Ardeiul şi gogoşarul se spală, se curăţă de seminţe şi se taie cubuleţe. Ceapa se taie mărunt, iar morcovul se curăţă şi se dă prin răzătoarea mare. Se pun toate legumele în salatieră, se adaugă brânza de vaci frecată ca o cremă şi se condimentează cu sare şi ulei. Se presară cimbru, pătrunjel verde sau mărar. Se pot folosi şi ardei şi gogoşari copţi.
- Salată verde cu castraveţi şi iaurt. Ingrediente: 3 salate, 3 castraveţi mari, 5-6 linguri de iaurt, 5 fire de ceapă verde, mărar, ghimbir, sare după gust. Mod de preparare: castraveţii se curăţă de coajă, apoi se taie felii subţiri. Se adaugă frunzele de salată şi ceapa verde tăiată mărunt. Peste salată se toarnă iaurt, iar deasupra se presară ghimbir şi mărar tocat mărunt.
- Salată de morcovi cu ridichi. Ingrediente: 400 g morcovi, un măr, o legătură de ridichi, 4 linguri de ulei, pătrunjel verde, hrean. Mod de preparare: morcovul, ridichile şi mărul se spală, se curăţă şi se dau prin răzătoarea mare. Hreanul se dă prin răzătoarea mică. Se amestecă, se toarnă ulei şi se adaugă sare. La sfârşit se presară pătrunjel.
Sos pentru salate
Ingrediente: un sfert de cană de apă, o jumătate de cană de ulei, o jumătate de cană de zeamă de lămâie, o linguriţă de sare, o lingură de miere, o jumătate de linguriţă de măghiran, o lingură de pătrunjel verde, 2 căţei de usturoi zdrobiţi, 4 cepe verzi tocate mărunt. Mod de preparare: se amestecă totul într-un bol.
Sursa: click.ro