La 40 de zile dupa Inviere, iata-ne ajunsi in ziua Inaltarii Domnului la cer, moment in care, prin inaltarea cu trupul omenesc ce poarta semnele rastignirii, firea umana se vede ajunsa la slava divina asa cum frumos spune Sfantul Ioan Hrisostom, ca prin Inaltarea lui Hristos, firea noastra umana “a trecut mai presus de ingeri, s-a inaltat peste arhangheli, peste heruvimi si serafimi, si nu s-a oprit pana ce a sezut pe tronul lui Dumnezeu“.
Hristos S-a inaltat la cer de pe Muntele Maslinilor, in vazul Apostolilor si a doi ingeri, care le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos pentru ca acestia sa nu se lase coplesiti de durerea despartirii.
Daca pana astazi L-am vazut nascandu-Se in pestera saracacioasa a Betleemului, L-am vazut alaturi de pacatosi in apele Iordanului, L-am ascultat predicand, L-am vazut vindecand, L-am vazut batjocorit si rastignit, L-am vazut inviat, acum Il vedem Inaltat la ceruri, dupa cum marturisim si in Crez: ”…S-a pogorat din cer si S-a intrupat de la Duhul Sfant si de la Fecioara Maria si S-a facut om. Si S-a rastignit…Si a inviat…Si S-a inaltat la ceruri”.
Tot astazi, prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor si sarbatoare nationala bisericeasca. Astfel, in toate bisericile din tara si strainatate se face pomenirea tuturor eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului.
Asadar, in aceasta sfanta zi de sarbatoare, avem prilejul de a privi spre propriul “munte al Maslinilor” si urmand exemplul eroilor sa il intarim cu fapte bune izvorate din dragostea fata de Dumnezeu, oameni, animale si natura, astfel incat in clipa despartirii de aceasta lume sa ne putem inalta spre unirea cu Hristos.
HRISTOS S-A INALTAT! CINSTE EROILOR!
Monahul Serafim (Schitul Moneasa)