GYURI PASCU, ADEPTUL UNUI CULT ANTIMEDICINĂ MODERNĂ

by Dana B.

O investigaţie realizată de echipa de jurnalişti coordanată de Cătălin Tolontan arată că artistul Ioan Gyuri Pascu a frecventat în ultimii ani un cult care promova faptul că medicina clasică nu ajută oamenii. Cultul, cu 3 milioane de adepţi în toattă lumea, era condus de un personaj controversat, maestrul Dang.

Citiţi mai jos investigaţia tolo.ro realizată de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan:

”Nu doar autoritățile ascund lucruri în legătură cu moartea lui Gyuri Pascu. Inițial, publicului i s-a spus că a fost un apel la 112 în cazul Pascu. Presa și, mai apoi, STS au arătat că au fost trei apeluri: 03:23, 04:42 şi 04:53.

 La început, Ambulanța a spus că echipajul a ajuns la timp.

Directorul Alis Grasu a umplut ecranele televiziunilor, acuzând un atac la adresa sa și a medicilor.

Contrazisă de datele STS, Alis Grasu a fost silită să admită că între cel de-al doilea apel disperat și momentul în care salvarea a ajuns a trecut aproape o jumătate de oră! A recunoscut posibilitatea ca omul ei să fi falsificat ora din registru.

Nu e nicio cruciadă împotriva medicilor!

Jurnaliștii află, verifică și publică dacă e relevant pentru viața oamenilor.

Proba stă chiar în istoria tristă de azi.

Care nu e nici un atac la adresa unei mișcări spirituale, cult sau sectă, în funcție de definiția celor a căror relatare o veți parcurge.

Într-o țară democratică, libertatea de asociere și de practică legală a oricărui cult este sacră. Nimeni nu poate fi judecat sau discriminat pentru convingerile sale religioase.

Precizarea e necesară, de vreme ce, în România, tema ritualurilor spirituale sau a cultelor alternative e puțin prezentă în sfera publică. Și, pentru că ceea ce nu cunoști te sperie, de aici apare tentația incriminării.

Nu e cazul.

Articolul nu e împotriva nimănui.

Dar el descrie fața secretă a suferinței lui Gyuri Pascu. Și a întâmplărilor din noaptea de 25 spre 26 septembrie 2016.

”ÎMI PARE RĂU CĂ N-AM PUTUT SĂ-L AJUT”

”Gyuri a fost un om de o bunătate dusă până la credulitate”, spune omul de la masa scundă.

Ne privește fix.

Este unul dintre cei care l-au cunoscut pe Gyuri cel mai bine în această viață. Întâmplările i-au apropiat, i-au depărtat și acum îi aduc din nou aproape, în regretul că ”n-am fost în stare să-l ajut, să-l scot din lumea aceea periculoasă în care intrase”.

”De când a murit, n-am dormit de două nopți. M-am gândit dacă să vă caut să vă spun ceea ce știu. Pentru că nu-mi doresc ca imaginea lui să sufere. Pur și simplu, Gyuri a fost o victimă a propriei bunătăți”.

Întâlnirea are loc în Bucureștiul măcinat de lucrări și zguduit de zgomotul claxoanelor care-ți străpung parcă pielea. ”Cu ce nebunie și toxicitate e în jur, e și normal să căutăm ieșire într-o zonă spirituală”, zâmbește el amar.

Asta a făcut Gyuri Pascu.

După despărțirea de ”Divertis”, în ultimii aproape 15 ani, actorul și cântărețul a fost într-o căutare a liniștii, a bucuriei și a împlinirii. ”El a ajuns însă aici”, pune degetul prietenul său pe o hartă colorată a lumii.

”EI CRED CĂ E O PIERDERE DE VREME SĂ TE DUCI LA DOCTORI”

Cu milioane de membri în una din patru țări ale lumii, cultul maestrului Dang poartă mai multe nume: Spiritual Human Yoga (SHY), Universal (and) Human Energy.

Azi e prezent predominant sub numele de Mankind Enlightenment Love (MEL).

Justiția din Europa a vânat vreme de peste un deceniu cultul lui Dang. Autoritățile occidentale o consideră o sectă periculoasă în special prin practicile periculoase din domeniul îngrijirii sănătății și prin fraudarea financiară a membrilor.

”Conform ideilor lor, să te duci la doctori e pierdere de vreme pentru că tot ce pot vindeca doctorii e corpul fizic, pe când prin practicile cultului vindeci toate corpurile astrale până la nivelul 7”, explică prietenul lui Gyuri.

Și continuă: ”Secta pretinde că a fondat o medicină alternativă autosuficientă, care pe nivelul 2 al inițierii poate vindeca Alzheimer și cancer, iar pe nivelul 3 al treptelor iluminării pot diagnostica SIDA și suferințele psihice”. Ținta supremă este nemurirea.

Sunteți familiarizat?

”Am încercat să înțeleg”.

Își trece mâinile prin păr. ”Pentru că Gyuri se schimbase. Mi-a declamat că scopul vieții e să te înalți și să te pulverizezi în lumină, devenind nemuritor prin osârdie religioasă. Spunea asta tuturor prietenilor. Și am vrut să aflu ce e la mijloc”. 

”MEDICII TRATEAZĂ EFECTUL, DOAR ILUMINAȚII TRATEAZĂ CAUZA”

Potrivit propriei descrieri, cultul urmărește binele suprem al omenirii.

Potrivit aprecierii făcute de criticii lor, care folosesc chiar documente din interior, ”Adepții lui Dang” reprezintă o sectă milenaristă care susține că Hathorii, o civilizație intergalactică înălțată, va veni pe pământ ca să-i salveze pe cei iluminați, restul oamenilor urmând să piară, împreună cu Pământul, din cauza propriei înapoieri spirituale.

Cum gândesc practicanții relația cu propriul corp și cu suferințele lui fizice? Bolile sunt karmice, iar medicii nu pot trata decât efectul. Numai iluminații care primesc darul vindecării de la maestrul Dang pot vindeca în realitatea tuturor lumilor, mai puțin dense, unde este găzduită ființa noastră declinată în ceruri superioare.

Imortalitatea este și ea la îndemîna practicanților.

”Scopul final a terapiilor neconvenționale Dang este acela de a învinge moartea și de a te pulveriza în lumină”Fost adept al sectei lui Dang din România

Daniela Marin, fosta soție a lui Gyuri Pascu, este liderul din România al acestei mișcări.

Ea a primit darul vindecării de la maestrul Dang.

Gyuri a urmat-o.

Mișcarea din București a pornit sub numele de ”Școala de energie” și a devenit, acum, ”Academia Spirituală”.

Mai mulți actori tineri și oameni de televiziune sînt parte a cultului.

OMUL TIMID DIN SPATELE SCENEI

”Daniela Marin și Gyuri Pascu s-au cunoscut în plină glorie a Divertis, înainte de jumătatea anilor ’90. S-au căsătorit. Ea a absolvit apoi Psihologia la o facultate particulară. Acolo a întâlnit un grup de oameni din care s-a dezvoltat grupul adepților lui Dang”, povestește omul din cafenea.

”În ciuda aparențelor și a rolului de comediant, Gyuri nu era un om exuberant, ci un timid. Se schimba când ajungea pe scenă, unde era un geniu. Dar plătea această transfigurare printr-un consum enorm”Prieten al lui Gyuri Pascu

Daniela Marin este cea care l-a introdus pe Gyuri în lumea adepților lui Dang.

”Nu judec intențiile nimănui. Cu siguranță, intențiile celor care l-au convins pe Gyuri au fost inițial bune. Până la un anume punct, practicile lui Dang seamănă cu Reiki și cu alte învățături spirituale blânde și liniștitoare”, povestește amicul lui actorului.

Tot el continuă însă:  ”Dar, apoi, învățăturile Dang apelează la hipnoză, la desconsiderarea științei medicale și la ignorarea căii rațiunii. Nu cred că asta i-a făcut bine lui Gyuri, pe fondul anxietății sale și a bolilor netratate”,

”EA TRIMITEA RAZE DE VINDECARE”

Gazeta a luat legătura cu un fost practicant al Școlii de energie.

Relatarea care urmează este a unui om dezamăgit, cu doza de subiectivitate care decurge de aici.

”Ei spuneau tot timpul: mintea te minte. Propovăduiesc ruperea de rațiune și nevoia de a-ți asculta sufletul și învățăturile maestrului. Iar practicile pe care le-am exersat acolo creșteau, de fapt, anxietatea”, a mărturisit pentru ziar unul dintre cei care au parcurs chiar cu Daniela Marin treptele inițierii în ”Școala de energie”.

”Ca toți adepții, Gyuri credea că Daniela Marin a primit de la maestrul Dang darul vindecării. Secta consideră bolile drept o plată karmică și doar un iluminat, nu un medic, poate tăia legăturile karmice. Medicii se ocupă de efect, pe când tratamentul iluminatului vindecă direct cauza, cam asta era credința”Fost practicant al adepților lui Dang în România

”La unele dintre seminarii, Daniela era rugată de cursanții cu probleme medicale să facă transfer de însănătoșire cu mâinile. Uneori, de pe scena teatrului spiritual, că făcea și așa ceva, maestra inițiată Dang trimitea energie vindecătoare din al treilea ochi, plasat pe frunte”, explică același fost practicant al cultului.

Potrivit unor interpretări critice, practicile cultului au fost asociate cu ”exploatarea financiară, diminuarea autonomiei personale, a capacității de integrare psihică și a gândirii critice” (Isela M. Verdugo – Is Human Universal Energy a Cult Masquerader?).

Dimpotrivă, Gyuri Pascu vedea binele pe care-l face cultul.

O bună parte a cîntecelor sale din ultimii ani vorbesc exact despre acest bine universal.

IVAN PATZAICHIN: ”MI-A VORBIT DESPRE LUMINĂ, DAR NU DESPRE CULT”

Îl privim pe prietenul din fața cafelei. Nu v-a deranjat, de fapt, că și-a schimbat destinul?

”Înțeleg ce vreți să întrebați. Nu susțin că Gyuri ajunsese un instrument. Nu era un copil, chiar dacă avea o candoare aparte. A ales o viață și a trăit-o. Avea însă conștiința rupturii. De pildă spunea mereu: <Uite, nici unul dintre colegii mei de la Divertis n-a venit să se purifice>. Se rupsese de fosta lui existență”.

Ivan Patzaichin, un alt prieten apropiat de Gyuri Pascu,  confirmă că ”vorbea despre lumină, despre spiritualitate, dar niciodată despre vreun cult. E prima oară cînd aud numele Dang”.

”Pentru mine, el rămîne același”, spune Ivan.

”Și pentru mine, nu vreau să se înțeleagă altceva! Numai că viața lui a devenit, de fapt, mult mai frămîntată și mai grea”, spune amicul care deapănă povestea.

”GYURI ÎȘI NEGLIJA SĂNĂTATEA”

La un moment dat, prin 2010, Daniela Marin și Gyuri Pascu s-au despărțit.

”Data rupturii nu e clară pentru că niciodată n-au divorțat oficial sau cel puțin asta știm noi, prietenii”.

Amicii lui Gyuri atribuie despărțirea relației dintre Daniela Marin și un alt lider spiritual ”un tip Vladi, de prin Muntenegru”, își amintesc, ”dar evident că noi suntem subiectivi”, spun ei.

Fără să mai fie un cuplu, Daniela și Gyuri au rămas însă legați profund prin raportul maestră – discipol.

”Amândoi erau inițiați din ce știu eu. Sincer, mie nu mi s-a părut că el o trata ca pe o maestră”, povestește un al prieten, care are o altă versiune, mai echilibrată, a relației dintre cei doi.

Cert este că, și despărțiți, ei călătoreau împreună în locurile sacre. Imaginile de pe facebook-ul Danielei Marin îi arată în 2014 pe malul mării în Irlanda, într-un circuit la monumente ale druizilor, enigmaticii preoți celți.

Dar nu căutările spirituale ale lui Gyuri, ”care era convins că face bine oamenilor, ceea ce toți credem, într-un fel”, au stârnit îngrijorarea  prietenilor, ”ci efectul de anxietate și de neglijare a propriei vieți și a sănătăți”, explică amicul.

”Sub influența cultului și-a negat cariera de actor, care i se părea aceea a unui bufon. Își dorea să însemne ceva doar ca un cîntăreț al unor vremuri noi, iar cîntecele lui să ajute oamenii să se ilumineze”Prieten al lui Gyuri Pascu

MOMENTUL LUI CRISTI GREȚCU ȘI REPLICA IMEDIATĂ A DANIELEI MARIN

”Îmi pare rău să spun asta, dar așa arătau lucrurile: ca o dependență. Daniela era privită ca o adevărată preoteasă a cultului. De pildă, ea locuia în vila lor din Pantelimon, iar Gyuri se mutase într-un apartament de pe Uranus. Gyuri plătea 500 de euro chirie. Iar Daniela, care făcea cursuri cu diverși adepți, folosea apartamentul lui Gyuri, motivându-i că nu vrea să-și coboare energia casei ei pe timpul cursurilor cu cei neinițiați”, povestește prietenul actorului.

”De fapt, Gyuri era principalul finanțator al cultului lui Dang în România. El trăia într-un provizorat inimaginabil pentru o vedetă de talia sa. Cu chirie, cu mâncare pe sponci, iar banii din concerte aveau o principală destinație: activitățile Danielei și cultul. Gyuri avea prietenii platonice cu femei care îi făceau curat, îi găteau și îl ajutau” Prieten al lui Gyuri Pascu

După atacul cerebral din 2010, spun prietenii, Gyuri a început să bea mult mai puțin, ”dar, din păcate, a trecut pe țigări”. Pentru un diabetic era total nerecomandat și, împreună cu alimentația haotică, anihila o parte a efectului pozitiv al tratamentul medicamentos.

100de oameni este cifra aproximativă a membrilor cultului în România, potrivit unui fost practicant

Imediat după moartea sa, fostul coleg al lui Gyuri de la Divertis, Cristi Grețcu, a făcut o declarație la ”Observatorul” Antenei 1: ”Gyuri a fost un om dezvoltat spiritual, care a îmbrățișat ezoterismul și anumite tratamente cu lumină, care își fac efectul, dar trebuie însoțite și de doctor”.

Deși Grețcu n-a detaliat ce înseamnă ”tratamente cu lumină”, ieri Daniela Marin l-a avertizat pe facebook, spunându-i ”să-și ceară scuze”. Daniela a insinuat că istoricul familiei lui Gyuri este motivul pentru care actorul refuza să meargă la controale medicale. 

Apoi, într-o lungă postare pe blog, ea a spus că a încercat în mod repetat să-l convingă pe Gyuri să meargă la medic.

Versiunea poveștii e însă mult mai dură. Iar prietenii lui Gyuri spun altceva.

GYURI ȘI DANIELA MERG LA MELBOURNE LA ZIUA DE NAȘTERE A MAESTRULUI

Procesul începe în 2005, când Dang este acuzat de fals, uz de titluri academice false, practică ilegală a medicinei și conspirație criminală ca lider.

Este găsit vinovat în toate cele patru capete de acuzare, condamnat la 4 ani de închisoare și o amendă de 10.000 euro.

Ajuns în Australia, Dang moare înainte să se judece apelul.

4ani de închisoare a primit fondatorul cultului în Elveția după ce un copil a murit în urma unor tratamente necertificate

În ianuarie 2007, Daniela și Gyuri merg la Melbourne la ziua de naștere a maestrului Dang.

La ziua de naștere de la Melbourne, Gyuri cântă oamenilor adunați acolo.

”RESPIRĂ UȘOR PE NAS”

Daniela Marin este activă pe trei bloguri,  Daniela Maria Marin, Spiritual DMM și Noi în secolul XXI. Postările sale sunt numeroase, iar dialogurile și scrierile au o întindere dificil de rezumat.

Dialog între Daniela Maria Marin și un adept:
(…)
Adept: – Dar uneori sunt obosită ziua, şi când mă mai pocneşte şi câte-o ameţeală din aia… Am tot pus pe seama faptului că nu dorm suficient, că stau prea mult la calculator, dar chestiile astea le simt din afara mea. Ca şi cum ar fi o pală puternică de vânt care mă trosneşte şi mă dezechilibrează. Iar durerile de cap, migrene, ce mai, că simt şi greaţă! Chiar crezi că sunt şi alţii ȋn aceeaşi situaţie? Că deja am ȋnceput să fiu ȋngrijorată.
Daniela: –  Ei vezi, exact asta nu trebuie să fii. Îngrijorarea ȋnseamnă teamă, ȋnseamnă blocarea calmului şi a minţii clare. Mai bine respiră uşor pe nas şi expiră pe gură, spunându-ţi “linişte!”calm!” Apoi, du-te ȋnăuntrul tău, ȋn altarul iubirii, şi stai cuminţică acolo. Acolo eşti ȋn siguranţă”.

În ciuda insistențelor ziarului și a mesajelor lăsate pe telefon, pe facebook, pe e-mail, Daniela Marin n-a putut fi contactată.

L-AU ÎNȚELES PRIETENII PE GYURI?

”Nu cred că putem spune că cineva este responsabil de destinul unui alt adult. Gyuri a fost singurul stăpân al vieții lui. Din păcate, a ajuns într-un loc de unde n-a mai putut să plece”,încheie prietenul lui povestea.

Și totuși nu-l judecați, ca și cum ar fi făcut o alegere inferioară din punct de vedere rațional, îl întrebăm pe prieten? ”Nu pe Gyuri îl judec. Pe mine și pe alții că n-am știut să-l ajutăm!”, spune omul.

Îl privim.

L-a înțeles pe Gyuri?

Pe vremea cînd maestrul Luong Minh Dang devenea un tînăr vindecător în Vietnam, Graham Green bătea la mașină, în hotelul ”Continental” din Saigon, romanul ”Americanul liniștit”.

Au trecut cinci decenii și micul dejun se ia tot curtea interioară, sub coroanele arborilor de frangipani.

Thomas Fowler, un jurnalist britanic cu sufletul tăbăcit de războaie, se trezește fără trupul iubitei alături. Simte că a fost părăsit și deschide geamul camerei sale, care dă spre aroma puternică a orașului: ”N-am face mai bine să nu încercăm să înțelegem, să acceptăm faptul că nici o ființă umană n-o înțelege pe cealaltă? Poate că de asta au născocit oamenii existența lui Dumnezeu – o ființă capabilă de înțelegere”. 

Florile albe de frangipani cad în curtea hotelului.

În tradiția Vietnamului, ele sînt petalele nemuririi. Primele care se scutură.

Sursa: antena3.ro

Facebook Comments