Guggul este o răşină gălbuie obţinută dintr-o varietate de plante originare din India, Bangladesh şi Pakistan. De-a lungul anilor a fost folosit ca tratament holistic pentru a trata diferite afecţiuni precum obezitatea, artrita şi inflamaţiile.
Guggul: beneficii pentru sănătatea organismului şi pielii
Guggul a devenit popular pentru proprietăţile sale antiinflamatorii. Cercetările sugerează că poate ajuta la tratarea anumitor afecţiuni precum acnee, eczeme, psoriazis şi artrită. De asemenea, a fost folosit pentru scăderea în greutate, pentru a trata hipotiroidismul şi pentru a controla nivelul de colesteriol şi glicemia.
Acneea. În urma studiilor s-a demonstrat că guggul este benefic pentru tratarea acneei, atât de pe faţă, cât şi de pe spate şi piept. Mai mult, persoanele cu tenul gras au observat o schimbare uluitoare a tenului, în doar şase luni de utilizare.
Eczeme, psoriazis, iritaţii ale pielii. Atât eczemele, cât şi psoriazisul sunt două afecţiuni deloc contagioase, dar care sunt provocate de inflamaţii ale pielii. Majoritatea cercetărilor asupra capacităţii guggulului de a trata aceste afecţiuni şi alte iritaţii ale pielii arată îmbunătăţiri asupra simptomelor precum mâncărimi, roşeaţă sau schimbarea pigmentului pielii în rândul persoanelor care se confruntă cu psoriazis sau eczeme.
Scăderea în greutate. S-a vorbit deseori de guggul că tratează obezitatea, prin suprimarea apetitului. Astfel, se reduce volumul ţesutului gras şi implicit circumferinţa taliei.
Osteoartrita. Cercetările recente sugerează că guggul ameliorează simptomele asociaate osteoartritei. De exemplu, în utma unui studiu la care au luat parte 30 de persoane care sufereau de osteoartrită la genunchi şi s-au tratat cu guggul, în urma tratamentului s-au observat îmbunătăţiri în privinţa durerilor şi umflăturilor, dar şi a flexiei.
Sursa: csid.ro