Poate tocmai pentru ca nu este o afectiune grava, ci una comuna, cu care ne confruntam adesea in sezonul rece, multi oameni cred despre raceala fie ca va trece de la sine, fie ca o pot trata fara sa apeleze la un specialist. Daca te numeri printre cei care se afla intr-o astfel de situatie, afla ca anumite obiceiuri iti pot inrautati starea de sanatate. Iata cateva greseli care pot agrava o raceala:
Sa te prefaci ca nu ai nimic
Acest lucru nu functioneaza. Nu poti ignora raceala, ci trebuie sa ai grija de tine. Organismul are nevoie de un plus de energie pentru a putea lupta cu infectia. Daca nu vei actiona, mai ales daca ai febra, te vei simti fara vlaga si lucrurile se vor agrava.
Hainele foarte groase nu sunt de prea mare ajutor daca am racit deja. De asemenea, odata cu instalarea unei viroze respiratorii, ar fi cazul sa uitam si de caloriferele date la maximum. Faptul ca stam in casa, infofoliti, si respiram acelasi aer cu persoanele bolnave nu rezolva problema. Ideal este sa lasam ferestrele intredeschise sa patrunda aerul, indepartand microbii si aerisind incaperea. Astfel, temperatura optima nu permite uscarea mucoasei nazale.
Somnul insuficient
Opt ore de somn sunt sufieciente pentru a avea un sistem imunitar sanatos. Un studiu a aratat ca daca vei dormi mai putin de atat, riscul de a raci se tripleaza. Daca simptomele racelii te tin treaaza pe timpul noptii, incearca sa mergi la culcare mai devreme sau sa ai parte de mici reprize de somn pe timpul zilei.
Stresul
Cu cat esti mai stresata, cu atat cresc si sansele de a raci. De-a lungul timpului, nivelurile ridicate ale hormonilor de stres pot impiedica sistemul imunitar sa functioneze normal. Rezultatul: zile in plus in care te vei simti rau.
Prea putine lichide
Cand esti racita trebuie sa bei foarte multe lichide pentru ca acestea ajuta la subtierea mucusului si astfel sinusurile vor functiona mai bine. Apa, sucurile naturale din fructe, ceaiul caldut si supa sunt foarte bune in aceasta situatie. si, contrar a ceea ce poate ati auzit, chiar si laptele este ok (este un mit faptul ca ajuta la cresterea mucusului).
Consumul de alcool
Alcoolul deshidrateaza si inrautateste simptomele racelii. De asemenea pune bete in roate sistemului imunitar si poate interactiona cu anumite medicamente pe care le iei. Pana iti revii e bine sa te tii departe de el.
Folosirea in cantitati mari a spray-urilor decongestionante
Ai mare grija cu spray-urile cu care iti desfunzi nasul! Acestea pot da rezultate bune la inceput, dar daca le folosesti mai mult de trei zile, problemele cu nasul se pot agrava atunci cand te vei opri.
Fumatul
Fumatorii racesc mai des decat cei care nu fumeaza si au parte de raceli mai puternice si mai lungi. Fumatul distruge celulele din plamani, fiind mai greu organismului sa lupte cu raceala. Daca ai racit, renunta la fumat si nu-i lasa nici pe cei din jurul tau sa faca asta.
Sursa: sanatate.bzi.ro