Gogoșarul roșu scade riscul de accident vascular

by Cristian Dobre

Gogosarul rosu este mult mai mult decat leguma care invioreaza atatea borcane din camara toamnei. In primul rand, in stare cruda, este un campion al prevenirii afectiunilor cardiovasculare. Prin flavonoidele pe care le contine impiedica formarea cheagurilor de sange, fapt care duce la scaderea accidentelor vasculare si a atacurilor de cord. Mai mult, se remarca in cazurile de colesterol crescut, fiind, de asemenea, o optiune pentru cei cu deficiente de vitamine. Si asta pentru ca gogosarul este o comoara si pe acest segment. Este vorba in primul rand despre aportul de vitamina C, iar efectele sunt dintre cele mai notabile: protejarea oaselor, cartilajelor, dintilor si gingiilor, mentinerea sanatatii pielii, prevenirea infectiilor si facilitarea absorbtiei fierului, precum si accelerarea procesului de cicatrizare. Mai mult, gogosarul rosu contine vitamina B2, cu rol de reparator in tesuturi si care ajuta la formarea globulelor rosii, potrivit taifasuri.ro.

Antioxidant de top, gogosarul contine unele substante aflate pe lista celor care combat cancerul de prostata, de vezica, de plamani, cancerul cervical si pe cel pancreatic. Din grupa carotenoidelor, predominante in aceasta leguma sunt licopenul si betacarotenul. Mai multe studii recente au scos la iveala si o legatura intre consumul de gogosari si scaderea incidentei cazurilor de cancer la san. De asemenea, consumul regulat de gogosari, in special in stare cruda, are un efect benefic si in cazul unor afectiuni respiratorii, precum astmul, emfizemul pulmonar, infectiile la plamani. Totodata, sucul de gogosari calmeaza durerile in gat si diminueaza sangerarile nazale.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments