GĂRZILE SUPLIMENTARE VOR CONTA CA VECHIME ÎN MUNCĂ

by Dana B.

Gărzile suplimentare vor conta ca vechime în muncă și în specialitate, iar medicii care au doar gărzi vor beneficia de concediu, a declarat, joi, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, la ieșirea de la discuțiile avute la Ministerul Sănătății pe tema gărzilor medicilor.

„Discuția nu a fost doar să aflăm de data acesta ce mai vor sindicatele. Am avut mai multe discuții anterioare. Am venit cu soluții. Pe partea de Codul Muncii am venit cu niște lucruri care clar ajută. Am explicat astăzi că am rezolvat împreună cu Ministerul Sănătății problema vechimii și mai bine zis a faptului că timpul pe gărzile suplimentare va conta ca vechime în muncă și ca vechime în specialitate. Lucrul acesta nu era clarificat. L-am clarificat împreună, în discuțiile bilaterale, în echipă, Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății”, a spus Dragoș Pîslaru.

Potrivit acestuia, un alt lucru foarte important discutat a fost cel al plății sporurilor de noapte pentru gărzile care se fac pentru completarea orelor de lucru.

„Am agreat în același timp ca pentru contractul individual de muncă al medicilor care au doar gărzi, atunci evident trebuie să beneficieze de concediu, conform prevederilor Codului Muncii. Este un lucru absolut firesc și care decurge ca urmare acestui lucru pe care l-am permis prin OUG 20, de a exista contract individual de muncă separat”, a afirmat Dragoș Pîslaru.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pîslaru, s-au întâlnit, joi, la ora 16:00, cu reprezentanții sindicatelor din Sănătate, pentru a discuta pe tema plății gărzilor suplimentare.

Federația „Solidaritatea Sanitară” preciza, într-un comunicat remis AGERPRES pe 24 iulie, că în disputa cu Ministerul Sănătății pe tema plății gărzilor suplimentare problema este reprezentată de semnificația diferită a cuvântului „plată” pe care o dă ministerul, iar sindicatele cer acordarea tuturor drepturilor aferente acestora.

Reprezentanții Federației susțin că în cadrul negocierilor de vineri, 22 iulie, reprezentanții Ministerului Sănătății au indicat în mod clar că, din punctul de vedere al instituției, nu există cadrul legal pentru acordarea acestor drepturi, arătând că s-au înaintat solicitările lor Ministerului Muncii, rezolvarea lor depinzând de deciziile acestei instituții.

„În acest sens, reiterăm încă odată, în mod public, solicitarea unei întâlniri comune între reprezentații celor două instituții și cei ai Federației „Solidaritatea Sanitară”, pentru rezolvarea problemelor ce țin de gărzile medicilor și a tuturor problemelor rămase nerezolvate în salarizarea personalului din sistemul sanitar. Reamintim faptul că aceste solicitări au fost transmise în mod consecvent în ultimele două luni, amânarea negocierilor conducând la situația actuală”, se spunea în comunicat.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments