G7 a decis să interzică importul de petrol din Rusia

by Florian Popa

Statele Unite au interzis deja importul de petrol, gaze și cărbune rusești, iar duminică, întregul G7 s-a angajat să interzică importul de petrol rusesc, scrie digi24.ro. Președintele Biden și liderii G7 s-au întâlnit duminică într-o videoconferință cu Volodimir Zelenski pentru a continua eforturile de sprijinire a Ucrainei și de a impune sancțiuni fără precedent cu scopul de a întări poziția Kievului în negocierile de pace cu Rusia, transmite Casa Albă. SUA împreună cu partenerii din G7 au venit cu noi măsuri de sanționare la adresa Rusiei – de la televiziunile de propagandă ale Kremlinului, până la interzicerea exportului unor piese industriale și tehnologii care ar ajuta armata și economia rusă.

Sancțiunile noastre fără precedent provoacă deja daune imense economiei Rusiei, iar interzicerea la export a unor produse a sugrumat accesul Rusiei la tehnologia critică și la lanțurile de aprovizionare de care are nevoie pentru a-și susține ambițiile militare. Războiul lui Putin va șterge ultimii 15 ani de creștere economică a Rusiei. Ca urmare a interzicerii unor exporturi, Rusia are greutăți în a-și reînnoi armele și echipamentele militare. Cele două mari fabrici de tancuri din Rusia – Uralvagonzavod Corporation și Chelyabinsk Tractor Plant – și-au oprit lucrările din cauza lipsei de componente străine. Aproape 1.000 de companii din sectorul privat au părăsit Rusia, iar rapoartele indică faptul că peste 200.000 de ruși, dintre care mulți sunt foarte calificați, au fugit din țară. Toate aceste costuri se vor amplifica și se vor intensifica în timp, precizează sursa citată.

Putin a eșuat în obiectivul său militar inițial, acela de a ocupa Ucraina, însă a reușit să facă din Rusia un paria global. Astăzi, Statele Unite, Uniunea Europeană și G7 s-au angajat să mărească aceste costuri prin luarea colectivă de măsuri suplimentare.

Sancționarea televiziunilor ruse de propagandă

Măsurile vizează mass-media controlată de Moscova, care susțin războiul lui Putin. Statele Unite vor sancționa trei dintre cele mai urmărite posturi de televiziune din Rusia, controlate direct sau indirect de guvernul rus – Pervîi Kanal, Rossia-1 și NTV.  (grupurile Joint Stock Company Channel One Russia, Television Station Russia-1 și respectiv Joint Stock Company NTV Broadcasting Company)

Toate cele trei posturi s-au numărat printre cei mai mari beneficiari de venituri din străinătate, dar sunt alimentate și din veniturile statului rus.

Interzicerea serviciilor comerciale care ajută la finanțarea războiului lui Putin

Statele Unite vor interzice cetățenilor americani furnizarea de servicii de contabilitate, de înființare și formare corporativă și consultanță în management oricărei persoane din Federația Rusă. Aceste servicii sunt esențiale pentru companiile și elitele ruse care acumulează bogăție, generând astfel venituri pentru mașina de război a lui Putin, dar care încearcă să ascundă acea bogăție și să evite sancțiunile. Această acțiune se bazează și pe interdicțiile anterioare de restricționare a exportului de mărfuri legate de sectoarele aerospațiale, maritime, electronice, tehnologie și apărare și materiale conexe ale economiei ruse.

Suspendarea importului de petrol din Rusia și reducerea dependenței energetice față de Moscova

Statele Unite au interzis deja importul de petrol, gaze și cărbune rusești, iar astăzi, întregul G7 s-a angajat să elimine treptat sau să interzică importul de petrol rusesc. Acest lucru va lovi puternic economia lui Putin și îi va diminua considerabil veniturile de care are nevoie pentru a-și finanța războiul. G7 s-a angajat, de asemenea, să lucreze împreună pentru a asigura aprovizionarea globală cu energie, accelerând în același timp eforturile de a reduce dependența de combustibilii fosili.

Impunerea de sancțiuni suplimentare și limitarea produselor de export pentru a slăbi eforturile de război ale Rusiei

Statele Unite vor emite o nouă lege care impune restricții suplimentare sectorului industrial al Rusiei, vizând o gamă largă de produse, inclusiv produse din lemn, motoare industriale, cazane, ventilatoare și echipamente de ventilație, buldozere și multe alte articole industriale. Aceste noi sancțiuni vor limita și mai mult accesul Rusiei la articole și venituri care ar putea sprijini capacitățile sale militare. Statele Unite au sancționat și compania Promtekhnologiya, care produce puști și alte arme care au fost folosite în operațiuni militare din Ucraina, șapte companii de transport maritim – care dețin sau operează 69 de nave și o companie de remorcare maritimă. Comisia de Reglementare Nucleară va suspenda, de asemenea, licențele generale pentru exporturile de materiale sursă, materiale nucleare speciale, materiale secundare și deuteriu către Rusia.

Sancțiuni impuse elitelor ruse și familiilor acestora, restricții privind vizele oficialilor ruși și belaruși care subminează suveranitatea, integritatea teritorială sau independența politică a Ucrainei

Statele Unite au impus aproximativ 2.600 de restricții de viză oficialilor ruși și belarusi ca răspuns la eforturile lor continue de a submina suveranitatea, integritatea teritorială sau independența politică a Ucrainei.

În plus, Statele Unite au emis o nouă politică de restricție a vizelor care se aplică oficialilor militari din Federația Rusă și autorităților susținute de Rusia sau instalate de Rusia în Ucraina, despre care se crede că au fost implicate în încălcări ale drepturilor omului, încălcări ale dreptului internațional umanitar sau corupție publică în această țară.

SUA au sancționat, de asemenea, opt directori de la Sberbank – cea mai mare instituție financiară din Rusia și deosebit de importantă pentru economia rusă, douăzeci și șapte de directori de la Gazprombank – o bancă rusă proeminentă care facilitează afacerile companiei ruse Gazprom, unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale din lume, și Moscow Industrial Bank împreună cu cele zece filiale ale sale, mai precizează sursa citată.

Facebook Comments