Fundația Româno-Germană Vladimirescu implementează proiectul ”Sprijin pentru persoanele vârstnice din județul Arad”

by webeditor

Fundația Româno-Germană Vladimirescu, cu sediul în comuna Vladimirescu, strada Gării, nr. 59, în calitate de  Beneficiar implementează proiectul ”Sprijin pentru persoanele vârstnice din județul Arad”, ID proiect 126837, cofinanțat din FSE, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Obiectivul general al proiectului: Dezvoltarea comunitară și creșterea calității vieții persoanelor vârstnice din municipiul Arad, comuna Vladimirescu și comuna Șiria, jud. Arad, prin asigurarea unei intervenții sociale integrate, în domenii sociale relevante, prin implementarea unor măsuri concentrate si complementare pentru cele 162 de persoane aparținând grupului țintă inclus în proiect, pe o perioada de 28 de luni.

Proiectul se derulează în parteneriat cu Asociația Roze din Arad și propune  crearea de către Beneficiar a unui Centru de Consiliere și Sprijin pentru Persoane Vârstnice în Vladimirescu și dezvoltarea de către Partener a unui Centru de Asistență Medicală și Medico – Socială în municipiul Arad. În cele două centre, se va oferi o gamă amplă de servicii de informare și consiliere, servicii sociale și medico – sociale pentru persoane vârstnice aflate în dificultate.

După mai bine de doi ani de activitate în cele 3 centre, proiectul se arată a fi unul deosebit de benefic pentru persoanele intrate în Grupul Țintă:

  • 162 de persoane au fost înscrise în Grupul Țintă al proiectului, fiecare dintre ele primind la înscriere un pachet de produse de igienă, in valoare de 150 lei;
  • Peste 110 de persoane vârstnice din mun. Arad, din comuna Șiria și din comuna Vladimirescu au beneficiat de un consult medical gratuit și de servicii de informare medicală la cerere;
  • Aproximativ 75 de persoane frecventează săptămânal centrele noastre, unde participă la activități de socializare și petrecere a timpului liber;
  • 64 de persoane vârstnice cu venituri modeste primesc lunar la domiciliu un pachet de alimente în valoare de 100 lei;
  • 9 persoane în risc de dependență primesc sprijin pentru treburi gospodărești la domiciliu, etc

Aceste cifre pot fi semnificative pentru unii, sau nu, dar dincolo de ele, noi cei din comuna Vladimirescu, care implementăm acest proiect, suntem încântați și mândri deopotrivă, când în zilele cu program la centre îi vedem pe bunici, adunându-se în strada și pășind împreună, cu încredere și speranță, chiar dacă unii dintre ei vin sprijiniți de biciclete, în cârje sau cu cadrul ajutător.

Pentru câteva ore ei sunt în centrul atenției, redevin importanți, deapănă amintiri, joacă rummy, cărți, citesc cărți din biblioteca noastră sau discută problemele bătrâneții cu una dintre persoanele specializate care le acordă asistență (psiholog sau asistent social). La plecare fiecare participant beneficiază de masă caldă, primind meniul zilei de la un restaurant din centrul Aradului.

Pentru toți acești bunici, acești doi ani de pandemie au trecut mai ușor, iar în scurtele perioade în care centrul a fost închis pentru siguranța lor, au tânjit după activitățile proiectului.

Chiar dacă la început a existat o perioadă de acomodare, în care unii au fost sceptici, activitatea din centre, excursiile de trei zile la obiective turistice de mare căutare, au înlăturat orice urmă de îndoială și i-au convins că întregul program le este oferit cu drag și cu profesionalism.

Avem un singur regret și anume că acest program se va încheia în curând, iar veniturile noastre nu ne mai permit să oferim decât o parte din aceste beneficii.

Trăim însă cu speranța că acțiunea noastră a deschis drumul către acțiuni sociale adresate acestui segment de populație marginalizat, că și alte instituții vor lua exemplul nostru și vor face la rândul lor acțiuni care să le îndulcească bătrânețile si să combată grijile de zi cu zi ale acestor bunici ai noștri.

În ceea ce ne privește, vom încerca să accesăm și alte finanțări pentru a continua această activitate, fructificând experiența acumulată și baza materială pe care o avem.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate