FRUCTUL CARE-ŢI PROTEJEAZĂ INIMA

by Cristian Dobre

Desi este originar din China, fructul pe care noi il gasim abia de cativa ani in supermarketuri (sub numele oarecum ciudat Kaki) a ajuns sa fie cultivat in multe parti ale lumii, dar pastreaza calificativul de „exotic”, care poate trimite si la savoarea sa specifica. Pe noi insa ne intereseaza in primul rand calitatile sale terapeutice, care, la fel ca in cazul oricarui fruct comestibil, sunt nelipsite si la el.

Fructul kaki este bogat in magneziu, mineral ce regleaza metabolismul si combate depresia sau starea de oboseala. De asemenea, este bogat in vitaminele A, B, P si C, contine si minerale necesare organismului (sodiu, potasiu, magneziu, seleniu, cantitati mici de fier si zinc), este bogat in carbohidrati si contine la fel de multi antioxidanti precum ceaiul verde.

Iata care sunt beneficiile pentru sanatatea noastra ale fructului kaki:
– protejeaza inima (datorita carbohidratilor, nutrienti care hranesc muschiul inimii);
– indicat in durerile de stomac (scade aciditatea gastrica, dar si pe cea a sangelui, regland astfel metabolismul);
– asigura o vedere mai buna (contine vitamina A, utila celulelor din retina pentru a interpreta mesajele luminoase);
– stimuleaza imunitatea, fiind indicat in perioadele de tranzitie ale vremii (cum sunt primavara si toamna, dar care, dupa cum constatam cu totii, se manifesta frecvent la numai cateva zile sub forma alternantelor racoare-umezeala/canicula-seceta);
– combate depresia, stimuland activitatea creierului;
– alunga oboseala (recomandat in perioadele de suprasolicitare intelectuala, avand efecte revigorante)
– previne aparitia cancerului (ajuta la combaterea stresului oxidativ, prevenind modificarile la nivelul ADN-ului celular)
– intinereste pielea (datorita continutului in vitamine si minerale, kaki este indicat pentru pielea uscata, arsa de soare, ridata sau cu fermitatea pierduta);
– accelereaza cresterea parului si a unghiilor (consumat impreuna cu cereale integrale si alimente bogate in calciu, aduce un aport vitaminic important pentru organism).

Fructul kaki se poate folosi si ca tratament extern pentru a accelera si mai mult procesul de crestere a parului si a unghiilor; se recomanda in acest sens masajul la radacina parului cu o compozitie din fruct (pasta), la care se adauga ulei de ricin sau de masline.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate