Echipele de fotbal ale Franței și României dispută, vineri, de la ora 22,00 (ora României), meciul inaugural al Campionatului European din Hexagon, EURO 2016, pe Stade de France din Saint-Denis.
România nu a mai participat la un turneu final major din 2008, când nu trecea de faza grupelor la Europeanul din Elveția și Austria, după un 0-0 la debut cu Franța (9 iunie).
În urmă cu exact 20 de ani, pe 10 iunie 1996, Franța se impunea cu scorul de 1-0 în fața României, la EURO 1996, iar tricolorii nu au trecut nici de această dată de faza grupelor.
Franța se anunță a fi una dintre favoritele turneului, alături de campioana en titre Spania și de campioana mondială Germania. În luptă se pot insinua și talentata formație a Belgiei, dar și Anglia.
Patru din ultimele cinci meciuri care au opus Franța și România s-au încheiat la egalitate, dar bilanțul general le este favorabil francezilor, după 16 confruntări: trei victorii ale României, cinci egaluri și opt victorii ale Franței, cu un golaveraj de 15-21. Ultimul meci dintre cele două echipe s-a desfășurat pe 6 septembrie 2011, în preliminariile EURO 2012, la inaugurarea Arenei Naționale, și s-a încheiat cu scorul de 0-0. Pe 8 aprilie 1972, România obținea ultima dintre cele trei victorii reușite în fața echipei Franței, 2-0 la București, într-un meci amical, prin golurile marcate de Anghel Iordănescu, actualul selecționer al tricolorilor, și Cornel Dinu.
În ultimele zece partide (toate amicale), ”Les Bleus” au înregistrat nouă victorii și un eșec. România are doar trei victorii, șase egaluri și o înfrângere în ultimele zece meciuri (amicale și oficiale).
România va mai juca în Grupa A contra Elveției (15 iunie, Parc des Princes — Paris) și împotriva Albaniei (19 iunie, la Lyon).
Meciul dintre România și Franța va fi arbitrat de o brigadă maghiară, cu Viktor Kassai la centru, arbitri asistenți vor fi Gyorgy Ring și Vencel Toth, arbitri asistenți adiționali au fost desemnați Tamas Bognar și Adam Farkas, iar arbitru de rezervă va fi olandezul Bjorn Kuipers,
Kassai, 40 de ani, arbitru FIFA din 2003, a condus meciuri de la Cupa Mondială 2010 (inclusiv semifinala Spania — Germania) și EURO 2012, precum și finala Ligii Campionilor din 2011, câștigată de Barcelona în fața lui Manchester United.
Viktor Kassai a arbitrat o dată naționala României, pe 29 februarie 2012, într-un meci amical cu Uruguayul la București (1-1), și de două ori reprezentativa Franței, ambele oficiale, 2-0 cu Lituania în preliminariile EURO 2008 și 0-1 cu Spania în preliminariile CM 2014.
Echipele probabile:
Franța: Lloris — Sagna, Rami, Koscielny, Évra — Pogba, Kanté, Matuidi — Griezmann, Giroud, Payet.
România: Tătărușanu — Săpunaru, Chiricheș, D. Grigore, Raț — Hoban, Pintilii — Ad. Popa, N. Stanciu, B. Stancu — Andone (Keșeru).
La meci va asista și prim-ministrul României, Dacian Cioloș
Campionatul European a ajuns la ediția cu numărul 15 și revine în Franța, țara unde a debutat în 1960 sub denumirea de Cupa Europei pe Națiuni. Va fi prima ediție cu 24 de participante.
Mascota EURO 2016 este Super Victor, un simpatic băiețel pasionat de fotbal.
Trofeul pe care îl primește câștigătoarea Campionatului European mai poartă și numele de Cupa Henri Delaunay, în cinstea francezului care a avut ideea organizării competiției. Confecționată în 1958 de către aurarul Chobillon, înainte de a fi cumpărată de către bijutierul Arthus Bertrand, Cupa Henri Delaunay a rămas neschimbată timp de 50 de ani. UEFA a decis înaintea ediției din 2008 să refacă trofeul. Fabricat din argint și păstrând nota clasică, noul trofeu a crescut în înălțime cu 18 centimetri și în greutate cu două kilograme, având o înălțime de 60 de centimetri și o greutate de opt kilograme.
Meciurile de la EURO 2016 (10 iunie și 10 iulie) se vor desfășura pe zece stadioane. Meciul de deschidere și finala Campionatului European se vor juca pe Stade de France (Saint-Denis). Semifinalele se vor juca la Marsilia și Lyon, stadionul Velodrome găzduind și unul dintre cele patru sferturi de finală alături de arenele din Bordeaux, Lille și Saint-Denis. Ca număr de meciuri, la Lens, Nice, Saint-Etienne și Toulouse se vor disputa câte patru, la Bordeaux și Paris (Parc des Princes) câte cinci, la Lille, Lyon și Marsilia câte șase, în timp ce pe Stade de France se vor juca șapte meciuri ale turneului final.
Turneul fin Franța se desfășoare și sub spectrul grevelor, dar și al temerilor legate de securitate, riscul unor atentate determinând autoritățile să interzică vizionarea meciurilor la terase în Hexagon.
Sursă: AGERPRES