FOTOGRAFII CU BISERICILE DE LEMN DIN JUDETUL ARAD, EXPUSE LA MUZEUL CIVILIZATIEI DACICE SI ROMANE

by Florian Popa

Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara, organizează în perioada 6 august — 6 septembrie 2015, la Muzeul Civilizației Dacice si Romane, expoziția de fotografie ‘Bisericile Muzeului Țăranului’. Expoziția, al cărei vernisaj va avea loc joi, 6 august 2015, începând cu ora 12,00, conține imagini mai puțin cunoscute ale celor șase biserici din lemn, care se află în custodia Muzeul Național al Țăranului Român.

Lucrare colectivă, adesea anonimă, bisericile din lemn sunt o reflectare a condițiilor socio-economice și istorice, o convingătoare demonstrație de continuitate a unei vieți spirituale de veche tradiție, un patrimoniu inestimabil pe plan național și universal. Acestea sunt documente de certă autenticitate, nu numai prin elementele înfățișării lor, ci și prin rolul pe care l-au îndeplinit în viața românilor, în special a transilvănenilor: tribună națională, școală, așezământ de cultură și artă.

Datând din secolul al XVIII-lea si începutul secolului al XIX-lea, pictura bisericilor de lemn apartinând zonei Aradului (Grosii Noi, Julita, Troas) si Hunedoarei (Lunca Moților, Bejan), care fac obiectul acestei expoziții, este o elocventă mărturie a măiestriei meșterilor țărani-zugravi. Deși la origine ansamblul iconografic al acestor biserici a fost destul de bogat, astăzi se mai păstrează doar scene din Ciclul Cristologic — Cina, Judecata și Batjocorirea Mântuitorului, Drumul spre Golgota, Purtarea Crucii, Răstignirea, Plângerea Mântuitorului și Învierea. De asemenea, se păstrează în câteva medalioane, momente din Geneză, chipul Mariei cu Pruncul sau Maria Orantă încadrată de arhangheli și îngeri, chipuri de prooroci și mucenițe, în decor de arcade, Arhanghelii Mihail si Gavriil înconjurati de cete îngerești.

La eveniment vor participa, alături de autorul lucrărilor, Mircea Tancău, și Liliana Țolaș, managerul MCDR Deva, Virgil Ștefan Nițulescu, directorul general al MNȚR, și Monica Morariu, curatorul expoziției. Consultantul științific al expoziției, care a mai fost itinerată la Gura Humorului, Focșani, Ploiești, Sibiu, Alba Iulia și Hunedoara, este dr. Georgeta Roșu.

Facebook Comments