(FOTO) ”Sfântul Proroc Ilie ne îndeamnă să iubim dreptatea, adevărul și credința în Dumnezeu pentru a face un colț de rai din viața noastră” – PS Emilian Crișanul

by Dana B.

20 iulie, ziua în care, mai mult decât a găsi prilej de a felicita sau a sărbători pe cei care poartă numele Sfântului Ilie, suntem chemați a culege din viața și îndemnurile acestuia învățăturile necesare parcursului personal pe calea mântuirii. Pentru că, odată cercetat întru cele ale sale, Sfântul Ilie poate lesne deveni pentru fiecare dintre noi izvor de credință (cum altfel ar fi putut pogorâ foc din cer pentru mistuirea păgâneștilor jertfe, dar și a învia fiului văduvei), nevoință (împlinită prin trăirea ca pustnic, devenind astfel arhetipul monahilor creștini) și călăuzire pe drumul care duce la Dumnezeu prin păzirea poruncilor.

Aflat în Cetatea Caransebeșului, la Mănăstirea Vasiova, cu hramul ”Sfântul Ilie de la Izvor”, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a așezat la sufletele viețuitoarelor acestei mănăstiri și a sutelor de credincioși veniți în ceas de mare sărbătoare pentru întâlnirea cu Sfântul Ilie în Liturghie, un cuvânt de învățătură menit a face lumină acolo unde întrebarea ”cum aș putea să deschid cerul într-o lume în care e tot mai greu și numai a-l privi?” încă nu își aflase răspunsul:

”Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, care a trăit acum aproape trei mii de ani pe pământul Țării Sfinte, este un personaj emblematic al Vechilului Testament, cu repercursiuni asupra Bisericii Noului Testament. Sfântul Ilie, râvnitor, evlavios și perseverent în legătura cu Dumnezeul Savaot, a închis și deschis cerul pentru secetă și ploaie, a coborât foc din cer, a salvat familii de la moarte, a înmulțit alimentele pentru hrana săracilor, a profețit, s-a urcat cu trupul la cer, în car de foc, toate acestea pentru a demonstra poporului și nouă că Dumnezeu iubește oamenii care cred în El și poartă de grijă lumii întregi. El, profetul, ne îndeamnă astăzi să nu ne facem idoli din lumea în care trăim, să nu nedreptățim oamenii (precum au făcut Ahab și Izabela), să iubim dreptatea, adevărul și credința în Dumnezeul Cel revelat, astfel încât cerul să se deschidă când stăm în genunchi, când ne împărtășim, când dragostea noastră se manifestă sub diverse forme, în Biserică, familie și societate.

El ne cheamă din pustiul lumii acesteia să facem un colț de rai din viața noastră împreună cu Dumnezeu și oamenii”.

20 iulie 2019, nu doar o zi în care facem pomenirea unui Sfânt, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, nu doar o zi în care să ne felicităm cunoscuții pentru purtarea acestui nume, nu doar o zi în care ”nu lucrăm”,  ci o zi în care, răspunzând chemării din pustiul lumii acesteia, putem începe chiar cea mai frumoasă Lucrare personală. Lucrarea care ”să ne deschidă cerul când stăm în genunchi, când ne împărtășim, când dragostea noastră se manifestă sub diverse forme, în Biserică, familie și societate…”. Lucrarea Binelui fundamentată pe jertfa dragostei.

La mulți ani cu folos și frumos așezați pe Calea spre Acasă tuturor celor care purtați numele Sfântului Ilie, dar și tuturor acelora care purtați în suflete învățăturile sale!



Facebook Comments