Miercuri, 6 martie 2019, la Casa de Cultură a orașului Aletea (Elek), din Ungaria, Consulatul General al României la Gyula, a organizat manifestarea „Mărțișor cultural românesc la Aletea”, dedicată sosirii primăverii, dar și promovării culturii, valorilor, tradițiilor și identității naționale românești în contextul deținerii de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.
Oraşul Aletea, din judeţul Bekes, este situat în apropierea graniței cu România, aici trăind patru minorităţi etnice: români, germani, slovaci și romi, ce conviețuiesc dintotdeauna, în mod pașnic, împreună cu populaţia majoritară maghiară.
Această manifestare a fost organizată cu sprijinul Primăriei și a Școlii Generale din Aletea, a primăriilor din Negrești-Oaș (județul Satu Mare) și Chișineu-Criș (județul Arad). Evenimentul s-a bucurat de prezența a aproximativ 350 de persoane, între care s-au numărat şi elevi de la şcolile din Aletea, precum și multe oficialități, printre care Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoţit de alţi clerici din cadrul eparhiei (pr. Aurel Becan, protopop de Seghedin (Szeged) și pr. Ionuț Negrău (paroh la Săcal); Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Daniel Banu, consulul general al României la Seghedin; Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AȚRU; Pluhár László, primarul orașului Aletea, Gheorghe Ardelean, consilier judeţean în CJ Bekes; Petru Sălăjan, directorul Școlii Generale din Aletea; Gheorghe Bágy, președintele Autoguvernării Românești din Aletea, Elisabeta Ardelean, directorul Casei de Cultură din Aletea; Natalia Lazăr, cadru didactic la Centrul Universitar Nord din Baia Mare și manager al Muzeului Țării Oașului; Alexandru Popa, prorectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad; Eugen Gagea, reprezentant al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad; Eva Iova Șimon, directorul săptămânalului „Foaia Românească” din Gyula; Amelia Palcu, directorul Liceului Teoretic „Mihai Veliciu” din Chișineu-Criș, ș.a.
După cuvintele de bun venit și de salut ale consulului general Florin Trandafir Vasiloni și a primarului Pluhár László, a urmat expunerea „Mărțișorul Românesc, element de patrimoniu cultural imaterial”, oferită de prof. Natalia Lazăr, după care artistul fotograf Ilie Tudorel a vernisat expoziția de fotografii „Comorile României”,dedicată Anului Centenar al Marii Uniri din 1918, dar și Anului European al Patrimoniului Cultural 2018. Aceasta ilustrează valori din patrimoniul românesc tangibil (locații și situri arheologice românești aflate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ca de pildă: fortărețele dacice din Munții Orăștiei, bisericile de lemn din Maramureș, bisericile pictate din Nordul Moldovei, satele cu biserici fortificate din Centrul Transilvaniei, etc.), patrimoniul românesc intangibil (tradiții și meșteșuguri tradiționale românești, din lista Patrimoniului Imaterial UNESCO, ca de pildă doina, colindatul în ceată bărbătească, prelucrarea ceramicii de la Horezu, jocul fecioresc din România, păstrat și de dansatorii din Aletea, țesutul scoarțelor sau covoarelor tradiționale românești, călușarul și obiceiurile tradiționale de 1 martie) și patrimoniul natural românesc (Delta Dunării, pădurile de fag din Carpați, etc.). Expoziția, cuprinzând peste 70 de panouri cu fotografii de artă ilustrând temele de patrimoniu menționate mai sus, a fost prezentată în anul 2018 în toate regiunile istorice românești, dar și în multe țări ale lumii și acum poposeşte la Aletea.
Evenimentul cultural de la Aletea a cuprins și multe momente artistice apreciate de public: poezii și cântece consacrate, de primăvară oferite în limba română de elevi ai Școlii Generale din Aletea; renumitele dansuri românești din localitate, oferite de Ansamblul Păstrătorilor de Tradiții din Aletea, care cuprinde și doi venerabili artiști ai artei populare din Ungaria: Gheorghe Bágy și Petru Sabău; cântece și dansuri populare, prezentate în costume populare românești de membri Ansamblului Folcloric „Floarea Crișului”, din Chișineu-Criș. Tuturor copiilor și doamnelor le-au fost dăruite mărțișoare tradiționale românești, confecționate în mod tradiţional la Baia-Mare și înmânate personal de consulul general Florin Trandafir Vasiloni.
La final Consulatul General al României la Gyula, a oferit tuturor participanţilor o recepție, iar oficialitățile prezente, inclusiv primarul oraşului Aletea, au fost primiţi la reşedinţa din Gyula a consulului general Vasiloni.
Manifestarea culturală de la Aletea a fost un bun prilej de prezentare a valorilor și tradițiilor populare românești, dar și un mijloc de a întări coeziunea între participanți, identitatea lor românească și legăturile între românii din ţară şi cei din Ungaria. Evenimentul a fost filmat de către televiziunea locală din Aletea şi de o altă televiziune, care acoperă judeţul Bekes.
Primarul Pluhár László a declarat: „La Casa de Cultură din Aletea, am participat la un eveniment extraordinar: am sărbătorit Ziua Mărțișorului, în organizarea Consulatului General al României la Gyula. Este o manifestare importantă, pentru că în Aletea trăiesc 4 naționalități: români, slovaci, germani și romi, alături de maghiari. Minoritatea românească este o minoritate importantă, pentru că a adus un aport important la dezvoltarea culturală a orașului, printr-o cultură de mai multe secole”.