Recent am stabilit o întâlnire cu primarul comunei Livada, unde domnia sa ne-a arătat că în comuna pe care o administrează se muncește din zori și până seara. După discuțiile pe care le-am purtat la birou ne-am deplasat în teren, ce-i drept în prezența noastră, am auzit discuțiile pe care le-a purtat la telefon cu niște cetățeni pe care încerca să-i lămurească cu privire la unele probleme legate de lucrări.
– Ce proiecte aveți domnule primar?
– Păi canalizarea este cel mai mare proiect și este în curs de desfășurare, este un proiect început în urmă cu aproape cinci ani de zile. Iată că după această perioadă așa numită birocratică, timp in care am și pus bani deoparte, am putut începe lucrările la canalizare. Proiectul este foarte mare, bugetul comunei noastre pe aproape cinci ani de zile fără să facem nimic altceva. Noi am fost pe un proiect P.O.I.M., unde și comuna noastră a intrat în urmă cu doisprezece ani. În urmă cu doi ani, domnul președinte al Consiliului județean Iustin Cionca ne-a chemat pe cei trei primari ai comunelor Vladimirescu, Zimand și Livada și ne-a spus în felul următor: Aveți de ales dacă rămâneț pe POIM, care este proiectul nostru, dar intâmpinăm greutăți în desfășurarea lui, și cu probabilitate foarte mare nu vom reuși să vă finanțăm obiectivele dumneavoastră. Dar vor apărea proiecte pe Anghel Saligny, așa că eu vă îndemn să mergem pe propriile noastre surse de finantare. Totodată, am căutat altă rezolvare, deși am avut probleme vreo șase luni cu municipiul. Până la urmă am început lucrările din bugetul local și având toate documentațiile necesare ne-am dus pe Anghel Saligny. Până la urmă am fost chemat la București pentru semnarea contractului de finanțare. Deci din cinci tronsoane, noi avem angajate lucrări la trei, două tronsoane din bugetul local și celălalt tronson pe Anghel Saligny. Tronsonul acesta este în Sânleni, de unde am pornit spre Livada cu canalizarea și alte lucrări de asfaltare.
– Pe ce lungime este canalizarea, domnule primar ?
– Pe o lungime de 30 km de rețea și 2500 de cămine. Și racordarea la canalizare am cuprins-o în acest proiect, de aia este suma așa de mare. În momentul de față nu putem suporta branșarea, dar cât de curând se vor putea face racordări la rețea pentru cetățeni. La sfârșitul lunii sper că se va monta stația de pompare și se vor putea branșa acolo unde s-a făcut lucrarea către Gradiște, adâncimea la stația de pompare este de 5-6 metri. Până acum am executat lucrarea din Grădiște și până la noi, am finalizat cam 6 kilometri. Deja la Grădiște și pe unde am venit noi cu rețeaua se fac frezări și asfaltare, deja sunt străzi finalizate, patru străzi în Sânleani.
– Intrebarea este, de ce în Sânleani?
– Pentru că se vine de la cotele cele mai joase și stația de pompare va fi amplasată la 5 metri, care va pompa până în coloană. Tot s-a vehiculat că mergem prin grădina poștei, acolo se vor construi vreo 400 de case, erau vehiculate tot felul de discuții, că am făcut pentru un dezvoltator, dimpotrivă, acesta nu poate folosi rețeaua noastră din anumite motive. Deci cea mai mare dorință a cetățenilor a fost canalizarea, și aceasta este cea mai importantă, la fel ca și apa. Pe lângă proiectul de canalizare mai avem încă două proiecte semnate cu Ministerul Dezvoltarii, unde am semnat contractul de finanțare.
Vom avea o stație modernă de reciclare a deșeurilor, de aproximativ un milion de euro, în zona fostei gropi de gunoi. Proiect mai micuț, finanțat extrabugetar. Apoi, pista de biciclete, care va face legătura între cele două școli Sânleani si Livada. Anul acesta am dat în exploatare grădinița cu program prelungit, avem aproape 100 de copii. Am reusit și cu Casa de Cultură, tot pe fonduri europene. Am avut o colaborare foarte bună cu CJA, cu domnul președinte Iustin Cionca.
Am fost așteptați la masină de câțiva cetățeni, care s-au declarat mulțumiți de canalizare, dar unii aleși au mai pus piedici la proiecte, ba chiar nu s-au aprobat unele.
Sida Voicu