Am stabilit săptămâna trecută o întâlnire cu domnul inginer Ionel Gheorghe Berari, primarul comunei Petriș, după o perioadă de nouă luni de când am fost în biroul domniei sale, unde ne-a prezentat câteva dintre proiectele pe care le are în delurale. Într-adevăr, am putut constata realitatea în teren, nu erau vorbe goale.
– Domnule primar, dumneavoastră cum puteți să și realizați ceea ce spuneți?
– Domnule Sida, în primul rând valoarea unei persoane este cuvântul. Orice ar face în societate, sau ce nivel de pregătire are, cuvântul este „nota”.
– Așa este, dar prin administrație sunt multe alunecări, dar să revenim la subiectul nostru de azi. Să mergem pe teren împreună cu domnul Cadar Răzvan, vicepreședinte al C.J. Arad și cu echipa dumneavoastră.
– Da, cu drag.
Am fost pe traseul turistic, unde s-au făcut primii pași, unde vor și reuși să promoveze atât zona cât și valorile de care dispun, precizează dilul șef.
– Traseul acesta, ce lungime are până la cota zero, acesta fiind „Drumul Regelui“, de care s-a tot discutat de zeci de ani?
– De la intersecția cu D.N. și până la limita de județ sunt 24 de kilometri, ați văzut că aici, în sate, deja se lucrează. Este un șantier de 4 kilometri. E un proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții, iar localnicii sunt surprinși ce lucrări solide se execută in satele lor. Sunt lucrări pe o lungime de 4 km, iar 1,5 km sunt numai ziduri de sprijin pentru protecția drumului și a gospodăriilor. Este o istorie pentru comună, după atâția ani acest drum să fie practicabil cu orice mijloc de transport până în limita cu județul Hunedoara.
– Am văzut pe traseu multe case părăsite.
– Așa este, din păcate, cu asta se confruntă întreaga comunitate rurală din România. Este un fenomen agresiv și de depopulare a satelor. Ce mă bucură este că în ultima perioadă orășeni din Arad, Timișoara și Cluj au venit și au cumpărat proprietăți în comuna noastră. Acesta a fost visul meu, să văd din nou comuna populată, și uitați că pas cu pas acesta prinde contur. Vreau să vă mai spun çâtă alergătură am făcut la capitală, pentru obținerea de fonduri de finanțare, dar și o schimbare a proiectului, mă refer că aveam prevăzut doar 400 m de zid de sprijin în proiect, în realitate a fost nevoie de 1500 m, fiind necesar acestei zone de protecție. Vreau să mai precizăm că lucrăm și în partea de jos, în localitățile Corbești si Roșia Nouă. Chiar am avut predarea de amplasament, deci începe să prindă contur proiectul câștigat pe Anghel Saligny. Aceasta înseamnă că toate străzile din satele respective vor fi asfaltate, este un proiect istoric pentru Petriș, care ajunge undeva la 9 milioane de lei și va cuprinde 6,4 km de asfaltare, și odată cu predarea amplasamentului, constructorul poate începe lucrările. Am văzut că s-au făcut la lucrările de pe drumul Dieci-Dezna, unde i-au dat denumirea de Transalpina județului Arad. Atunci drumul Săvârșin-Petriș-Cota Zero-Căzănești-Vața ar putea fi comparat cu Transfăgărășan, la ce lucrări sunt aici.
– Așa este, nu se poate compara zona de acolo cu asta de aici niciodată.
– Da, aici este cu totul altceva. Indicatoare la intrarea în comună de orientare turistică cu inscripții: Arhitectură tradițională, Drumeții, Ospitalitate, Obiceiuri autentice, Produse locale, Natură și pot fi vizitate multe locuri pitorești, care reflectă până la urmă contribuția comunității locale. Pot fi vizitate în această zonă Castelul Salbek, cele două biserici din Corbești și Roșia-Nouă, casele din lemn cioplite manual, o moară care a funcționat cu ajutorul apei, obținerea uleiului prin presatul la rece, apicultura care este bio naturală, apoi războaiele de țesut de cânepă și frumoasele cusături pe pânză făcute cu gingășie. Toate acestea sunt păstrate de către noi, să știți, domnule Voicu, că un popor fără tradiții și obiceiuri în timp dispare ca nație.
– Așa este. E o splendoare să urci pe firul văilor, deoparte si de alta cu dealuri acoperite cu păduri care acum își schimbă îmbrăcămintea aurie cu cea de iarnă și să privești de la Cota-Zero de pe Drumul Regelui această priveliște nçântătoare. M-au fascinat întotdeauna oamenii cu multă căldură, primitori, liniștiți de liniștea de care au parte în această zonă, păstorită de iubitorul de natură și frumos, edilul șef al comunei Petriș.
Sida Voicu