Porunca „Să nu furi!” are la baza ei restricţia însuşirii de bunuri străine, ce poate declanşa în sufletul omului lăcomie, răutate, viclenie. Astăzi, când conştiinţa adormită naşte monştri, păcatul furtului devenind pentru mulţi obişnuinţă, ar trebui să fim cu mare băgare de seamă la învăţătura acestei porunci; se pare că o conştiinţă fără mustrare cataloghează astăzi păcatul furtului ca fiind o virtute a omului descurcăreţ. Astfel, omul, lipsit de adevăr, de ruşine, de morală, de teama conştiinţei şi a lui Dumnezeu, fură din bunul statului, de la locul de muncă, după voia şi plăcerea personală, fără a se întreba dacă vreodată va da socoteală pentru aceste nedreptăţi şi fapte ruşinoase. Orice hoţ priveşte în toate părţile, ca să nu fie văzut, dar nu-şi aminteşte faptul că de sus vine ajutorul pentru fapta cea bună şi osânda pentru nedreptate.
Luarea pe ascuns a lucrurilor străine (furtul), luarea de bani pentru diferite favoruri (mită), neîntoarcerea lucrului luat cu împrumut – toate acestea sunt forme ale furtului şi prin ele păcătuim înaintea lui Dumnezeu, Care a interzis acest păcat de la început prin porunca a VIII-a.
Proorocul Avacum spune: “Vai de cei ce strâng câştiguri nelegiuite pentru casa lor” (Avac. 2, 9).
Teodor Avram, primar al comunei Almaș, n-a ținut cont de aceste lucruri, n-a avut frică de Dumnezeu, nici rușine de semeni și a cerut mită unor constructori, pentru lucrări plătite din banii cetățenilor. Până la urmă a fost prins și și-a primit osânda pe pământ, fiind condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare cu suspendare și i s-a interzis să ocupe funcția de primar. Din toată această pățanie, Teodor Avram pare a nu fi tras învățămintele necesare. Nu s-a căit, nu și-a pus cenușă în cap, ci continuă să spună tot felul de povești prin comună, încercând să pară nevinovat, deși în fața judecătorilor și-a recunoscut vinovăția, conform sentinței Tribunalului Arad nr. 400/2016, din 08.12.2016.
Pentru ca oamenii din comuna Almaș să știe adevărul despre aceste evenimente, să poată cântări singuri tot ce s-a întâmplat, vă prezentăm mai jos ce spun judecătorii în sentința din 2016 și cum s-au petrecut cu adevărat lucrurile:
„În ceea ce privește fapta de luare de mită comisă de către primarul și ordonatorul de credite al comunei Almaș, județul Arad – Avram Teodor, instanța reține că ulterior executării și plății contractului de lucrări nr. 2705/29.07.2014, încheiat între comuna Almaș, jud. Arad, în calitate de achizitor și SC Inteco Holding SRL (n.n. firma deținută de Ovidiu Palcu, finul lui Gheorghe Falcă), în calitate de executant, (obiectul contractului fiind executarea de către societate a lucrărilor având ca obiectiv „modernizare străzi comuna Almaș“ în schimbul prețului total de 312.686 lei fără TVA – 387.731,26 lei cu TVA) primarul și ordonatorul de credite al comunei Almaș, inculpatul Avram Tedodor, în baza unei înțelegeri prealabile, a pretins de la Cosma Marius Iosif, administrator al SC Inteco Holding SRL, suma de 31.000 de lei cu titlul de mită, reprezentând un procent de 10% din valoarea contractului (fără TVA-ul aferent), din care efectiv a primit suma de 7.000 de lei în două tranșe (suma de 4.000 de lei în perioada mai-aprilie 2015 și suma de 3.000 de lei la data de 20.10.2015), pentru faptul că acest contract s-a derulat în condiții bune și pentru că s-a obținut finanțarea necesară plății sumei de 387.731,26 lei aferente contractului.
Din înscrisurile ridicate de la Primăria Almaș și de la denunțător rezultă că, în cadrul contractului 2705/29.07.2014 de 387.731,26 lei cu TVA, s-a emis de către SC Inteco Holding SRL factura nr. 4148/06.10.2014, în valoare de 387.731,26 lei, ce totalizează întreaga valoare a contractului. În ceea ce privește plățile efectuate de către comuna Almaș, rezultă că suma de 387.731,26 lei s-a achitat în perioada 29.12.2014 – 05.03.2015, prin intermediul a cinci ordine de plată.
Pe parcursul derulării contractului, după ultima plată, în cursul lunii martie 2015, inculpatul Avram Teodor s-a prezentat la sediul societății Inteco Holding orașul Sebiș, str. Păcii, nr. 57 A, județul Arad, și a pretins suma de 10% din valoare contractului, fără TVA-ul facturii în valoare de 387.731,26 lei. Cu acea ocazie, martorul Cosma Marius Iosif i-a remis inculpatului, din suma totală pretinsă de 31.000 de lei, suma de 4.000 de lei, acesta din urmă arătând că el și-a respectat obligația de a face rost de sumele necesare plății contractului și consideră că i se cuvine procentul de 10%.
Ulterior, în perioada iulie-august 2015, martorul Cosma Marius a fost contactat din nou de inculpatul Avram Teodor, întrebându-l când urmează să îi remită restul sumei, invocând din nou că valoarea contractului a fost plătită în totalitate. Cu această ocazie, inculpatul Avram Teodor i-a lăsat martorului și un calcul făcut pe un bilet, predat organelor de anchetă, din care rezultă că mai trebuie să îi remită suma de 27.0000 lei. Calculul care rezultă din biletul lăsat scris de inculpat este de 31-4/27, cifra 31 reprezentând suma de 31.000 lei pretinsă ca mită, cifra 4 reprezentând suma de 4.000 de lei dată efectiv inculpatului, iar cifra 27 reprezentând diferența rămasă din mita pretinsă.
Din raportul de expertiză grafică întocmit de Laboratorul Interjudețean de Expertize Criminalistice Timișoara din cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, reiese că operațiunea matematică „31-4/27“ și cifrele ce o alcătuiesc de pe bilețelul de culoare roz având dimensiunile 75/75 mm (pus la dispoziție în original și semnat spre neschimbare) au fost executate de inculpatul Avram Teodor.
Cu acea ocazie, martorul Cosma Marius i-a relatat inculpatului Avram Teodor că nu dispune de sume de bani întrucât firma se confruntă cu probleme financiare, iar după acest episod inculpatul l-a sunat de mai multe ori încercând să stabilească întâlniri cu martorul.
În cele din urmă, la data de 20.10.2015, martorul a acceptat să se întâlnească cu inculpatul Avram Teodor la sediul societății din orașul Sebiș, str. Păcii nr. 57A, ocazie cu care, împreună, au refăcut calculele privind suma din contract care a fost plătită cu factura nr. 4148/06.10.2014 în valoare de 387.731,26 lei, inclusiv TVA. Inculpatul Avram Teodor a confirmat calculele respective primind efectiv în acel moment suma de 3.000 de lei.
Martorul Cosma Marius i-a explicat atunci inculpatului Avram Teodor că societatea a avut probleme financiare și că din acest motiv nu are posibilitatea de a-i plăti integral suma pretinsă, relatându-i că pentru moment nu a reușit să procure decât 3.000 de lei din suma totală, manifestându-și speranța că, până la finele anului, va reuși remiterea întregii sume. Inculpatul Avram Teodor i-a reproșat atunci martorului că nu s-a ținut de cuvânt conform obiceiului, și că și-ar însuși pe nedrept procentul de 10% ce i se cuvine lui, oferindu-i în acest sens exemplu al unei persoane care și-ar fi însușit sume de bani ce nu i se cuveneau. Martorul Cosma Marius și-a cerut atunci scuze pentru că nu a avut posibilitatea de a remite întreaga sumă pretinsă, invocând că are și alte plăți de făcut și confirmând că va trebui să plătească în cele din urmă și suma pretinsă de inculpatul Avram Teodor, în virtutea obiceiului practicat până atunci, chiar dacă cu o anumită întârziere. Inculpatul Avram Teodor a insistat ca martorul Cosma Marius să se țină de promisiuni și să îi remită sumele de bani pretinse, justificând că are nevoie de aceste sume de bani pentru a rezolva unele probleme personale, fiind obligat să plătească avocații care îl apără într-un alt dosar penal. După primirea efectivă a sumei de 3.000 de lei, inculpatul Avram Teodor i-a relatat martorului că acele sume i se cuvin pentru eforturile depuse în vederea procurării sumelor care au fost virate în contul SC Inteco Holding SRL“.
Acesta este adevărul despre faptele comise de Teodor Avram, fost primar al comunei Almaș, condamnat pentru luare de mită.
În final mai adăugăm doar atât: „Tot ce ţine de Dumnezeu strigă după adevăr şi împotriva minciunii, corupţiei, mitei, furtului, înşelăciunii, etc.“