Persoanele care beneficiază de venitul minim garantat și care refuză un loc de muncă își vor pierde ajutorul social. Legea nr. 192/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, care a intrat în vigoare în această săptămână, spune că: „Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social“.
„Ultimele modificări aduse Legii 416/2001, pe care le-am votat în Camera Deputaților, modificări intrate în vigoare în această săptămână prin Legea 192/2018, aduc o serie de noutăți în domeniul protecției sociale, făcând astfel ordine în acest domeniu. Pentru Partidul Social Democrat, protecția socială reprezintă una dintre prioritățile absolute în programul de guvernare, dar această protecție nu înseamnă să dai bani unor oameni leneși, care nu vor să muncească, bani care ar putea să fie redirecționați către cei care au cu adevărat nevoie de asistența socială.
În România, există aproape 7 milioane de persoane, adulți sau copii, care beneficiază, sub diferite forme, de protecție socială din partea statului. Sunt zeci de mii de persoane care se folosesc de acest sistem de mai bine de zece ani, încasând sume de bani fără să facă nimic, deși sunt apte de lucru. Cunoaștem cu toții faptul că în România există un deficit de forță de muncă, mai ales în județul Arad, în zona de vest, în general, unde suntem nevoiți să aducem muncitori din alte zone defavorizate din țară sau chiar din străinătate.
În acest condiții, nu este normal ca statul să încurajeze lenea, nemunca și să-i sprijine financiar pe cei care nu vor să lucreze, deși sunt apți din punct de vedere fizic“, spune deputatul PSD Arad Florin Tripa.