USR Arad continuă activitatea de monitorizare a executării proiectelor de investiții ale municipiului Arad din cursul anului 2018. La finele lunii iulie au fost cheltuite numai 18,9 din cele 286 de milioane de lei bugetate, reprezentând abia 6,6%. Lucrările sunt întârziate foarte mult, privând arădenii de beneficiul utilizării respectivelor obiective.
Pentru a evalua modul în care sunt implementate investițiile asumate de administrația orașului nostru, USR Arad determină lunar raportul între sumele bugetate și cele efectiv plătite de la începutul anului. Astfel, în perioada ianuarie – iulie, administrația locală a cheltuit 18,9 milioane de lei, cu 1,5 milioane mai mult decât la finele lunii iunie. Din păcate, progresul înregistrat este insuficient pentru a asigura implementarea proiectelor angajate până la finele anului, precum și pentru a evita înregistrarea unor excedente care să atragă penalizări financiare.
Florin Stana, USR Arad: ”Proiectele de investiții aprobate de CLM Arad, pentru care sunt alocați bani din bugetul local în anul 2018, trebuie implementate la termen pentru ca orașul și cetățenii săi să poată beneficia de ele. În prezent se înregistrează mari întârzieri, majoritatea lucrărilor fiind prelungite peste termen, de la un an la altul, arădenii fiind lipsiți de utilități pentru care au plătit deja.
Un bine cunoscut exemplu este stadionul UTA, al cărui modernizare întârzie de ani buni, în timp ce echipa fanion a orașului joacă în condiții improprii, iar suporterii sunt fie plimbați prin județ, fie riscă să se accidenteze în tribunele necorespunzătoare de pe arena Motorul. Realizată la timp, investiția ar fi oferit condiții civilizate echipei, suporterilor, tuturor arădenilor pentru care UTA înseamnă ceva.
Un al doilea exemplu, poate și mai important, îl reprezintă ratarea preluării Cetății Aradului de către oraș. Deși a avut banii alocați pentru modernizarea unității militare din Gai, unde trebuia mutată garnizoana, primăria nu a făcut nimic timp de 10 ani, iar cetatea a revenit acum Ministerului Apărării.
Nu în ultimul rând este important să cheltuim banii colectați de la cetățeni pentru a putea beneficia de finanțarea de la bugetul național. Anul trecut, orașul a pierdut 46 de milioane de lei pentru că sumele alocate pentru investiții nu au fost cheltuite, iar acum riscăm să ajungem în aceeași situație.”