Passiflora este o planta cataratoare originara din America de Sud. si tocmai pentru ca este un arbust catarator, de aceea îsi sustine greutatea cu ajutorul unor carcei ca si niste ate. Acesti carcei, sunt echivalentele vegetale ale degetelor: sunt subtiri, dar extrem de puternici si au un simt tactil dezvoltat. Cand aceasta planta creste, din tulpina ei rasar niste carcei care se întind, cautand un suport solid. Celulele din exterior cresc mai repede decat cele din interior, iar astfel, varful cîrcelului se rasuceste.
Ulterior, mijlocul carcelului începe sa se încolaceasca precum un arc, tragand floarea mai aproape de ancorajul sau. Cand planta ajunge la maturitate, este fixata pe loc de mii de carcei. Tulpina cataratoare, lemnificata, poate ajunge de la 3 pana la 10m, are frunze trilobate, zimtate si se agata cu ajutorul lujerilor. Floarea are frunzele dispuse de o parte si de alta a ramurilor si un petiol lung de forma trilobata. Florile frumoase cresc individual si au petale albe, acoperite de o corola de filamente violet sau roz si de stamine mari cu saculeti portocalii.
Floarea patimilor este o floare de dimensiuni mari iar diametrul ei poate ajunge la 4-5cm. Are o corola specifica, formata din petale de culoarea alba, dublate de filamente visinii, mai lungi decat petalele, iar staminele sunt de culoare portocalie. Fructele sunt si ele mari si contin multe seminte în interior.
Passiflora înfloreste vara, iar tinuta cea mai sanatoasa si mai spectaculoasa a acestei plante agatatoare se obtine prin expunerea la soare sau într-un loc semi-umbrit, în sol cu umiditate medie, bogat in humus si cu aciditate neutra. Aceasta planta medicinala nu trebuie confundata cu varietatea cultivata care produce fructul pasiunii.
Componentii principali
Planta contine flavonoizi, glicozide, alcaloizi, compusi fenolici si ulei volatil.
Proprietati
Principalele proprietati medicinale ale plantei sunt legate de actiunea inhibitoare asupra sistemului nervos central. Planta are proprietati sedative, anxiolitice, hipotensoare si antispastice.
Din passiflora sunt utile frunzele si tulpinile. Frunzele se recolteaza la sfarsitul verii. Dupa uscare, passiflora este folosita la prepararea de infuzii, tincturi, extract de lichid si pulberi.
Indicatii
Passiflora se foloseste pentru tratarea insomniei, anxietatii, spasmelor musculare, mai ales daca sunt însotite si de încordare musculara, palpitatiilor, starilor de iritabilitate nervoasa, stari emotive, precum si în tratarea gastritelor, a colitelor si a nevralgiilor. Se poate folosi ca adjuvant în convulsii de diferite etiologii, migrene. Este un remediu bland de aceea este foarte adecvat administrarii la copii.
O serie de studii efectuate în 1974 au relevat faptul ca maltolul si etil-maltolul sunt responsabile pentruefectele sedative ale passifloerei. În plus flavonoidele au de asemenea actiune sedative.
Absenta din numeroase tratate medicale traditionale, passiflora a ramas destul de putin cunoscuta, în pofida certelor sale calitati sedative si calmante, ca si a adaptabilitatii foarte bune la tratamentele individualizate, pentru majoritatea oamenilor. Din acest punct de vedere, mult mai cunoscute sunt hameiul si valeriana, pe care totusi passiflora le însoteste în formulele fitoterapeutice ale unor preparate. Utila împotriva insomniei, a starilor nervoase (angoase, isterii, palpitatii) a neurasteniei, a excitatiei cerebrale (epilepsie), ea serveste totodata la tratarea tulburarilor de menopauza. Antispasmodica si lipsita de pericol, passiflora are efect pozitiv în cazul nevralgiilor si al astmului spasmodic.
Cunoscuta drept remediu de mult timp, aceasta planta a facut obiectul unor studii recente, care confirma proprietatile sale anxiolitice. Datorita lor, se remarca în mod special utilitatea în tratarea anxietatii extreme cazate de sevrajul aparut în urma consumului de cannabis, de opiacee sau de alcool. Se pare, de asemenea, ca poate trata azoospermia (absenta spermatozoizilor si deci infertilitatea masculina), ca si scaderea libidoului, de care sufera în mod frecvent marii consumatori de alcool sau de tigari. În fine, passiflora si-a demonstrat de curand si proprietatile antitusive, care confirma utilizarea sa traditionala împotriva astmului.
Preparare
În general, ca remediu, se foloseste infuzia de frunze – o lingurita de produs vegetal se adauga la 200 ml de apa clocotita, se infuzeaza în vas acoperit timp de 5-10 minute, se strecoara, se îndulceste cu putina miere. Se consuma doua-trei cani pe zi, între mesele principale, dintre care ultima înainte de culcare. si florile sunt la fel de eficace, însa în general se prefera frunzele.
Contraindicatii
Nu se administreaza la copiii sub 5 ani, în sarcina si perioada de alaptare.
Sursa: sanatate.bzi.ro