Proiectul Codului de procedură fiscală prevede că băncile sunt obligate să comunice zilnic Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) informațiile referitoare la operațiunile derulate prin conturile bancare ale clienților lor de peste 5.000 euro, indiferent dacă tranzacția se realizează prin una sau mai multe operațiuni. În prezent, băncile comunică lunar informaţii de acest fel, la solicitarea ANAF pentru fiecare titular în parte. Prin urmare, dacă modificarea legii va fi aprobată, băncile vor comunica automat zilnic informaţii despre fiecare client în parte. Acum, băncile nu dau numele clienţilor decât la cerere.
În prezent, băncile transmit astfel de informații la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor care nu le poate furniza organelor fiscale întrucât acest lucru nu este permis de legislația specifică ce transpune direcțiva europeană în domeniu, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Conform Codului de procedură fiscală în vigoare, băncile au obligaţia ca, la solicitarea ANAF, să comunice toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea, datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură, precum şi dacă debitorul are sau nu închiriate casete de valori.
Aceeaşi lege prevede că solicitarea se face pentru fiecare titular în parte.
De asemenea, băncile sunt acum obligate să comunice ANAF lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi, forma juridică pe care aceştia o au şi domiciliul sau sediul acestora. Comunicarea se face bilunar, cu referire la conturile deschise sau închise în perioada anterioară acesteia.
Sursa: capital.ro