FILIALA ARAD A PATRONATULUI ROMAN CERE MODIFICAREA CODULUI DE PROCEDURA FISCALA

by Florian Popa

Încă  odată Filiala Arad a Confederaţie Patronatului Român, prin vocea preşedintelui Ioan Marin Crişan şi a vicepreşedintelui Marcel Măinescu vor să tragă un semnal de alarmă asupra pericolui  aplicării abusive a controalelor făcut firmelor.

Având drept scop  scop salvarea firmelor de la faliment Patronatul Român a luat atitudine. Pornind de la prevederile  art. 74 şi art75 din  Constituţia României, Patronatul Român a iniţiat o serie  de propuneri de modificare a legislaţiei aflate în vigoare dorind să vină în sprijinul investitorilor români.

Dacă săptămâna trecută discutam despre faptul că “Scopul autorităților de control trebuie să vizeze, în primul rând, “Lupta împotriva coruptiei, fraudei și evaziunii fiscale”, acum doresc ca prin intermediul dumneavoastră să sensibilizez forţele politice să ţină cont de vocea patronetelor care reprezintă la nivel de Arad 120 de firme cu 14500 de angajati, iar la nivel naţional repezentăm vocea a 6500 de firme şi 680.000 de angajati, acum dorim concret ca în  LEGEA  207/2015 privind Codul de procedură fiscală să fie modificată după cum urmează:

Articol unic – După art. 9 din Legea nr.  207/2015 privind Codul de procedură fiscală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 547 din 23 iulie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou articol, art. 9.1,  cu următorul cuprins:

„Art. 9.1 Dreptul de consiliere (indrumare)

(1) Organele fiscale au obligaţia ca, de la derularea inspecţiei fiscale şi până la aplicarea sancţiunii, să consilieze contribuabilii în vederea remedierii aspectelor neconforme.

(2) Pentru realizarea consilierii, organul de control încheie un proces – verbal  care  face referirere la  aspectele neconforme  şi se stabilesc termele de remediere. Controlul se reia  într-un interval  de timp  ce nu poate  fi mai mic de 10 zile.

(3) Sancţiunile  şi oricare alte  dispoziţii  obligatorii înscrise în actul de control sunt nule de drept  dacă  s-au  dispus fără  întocmirea  procesului – verbal  prealabil, cu acordarea termenului de  remediere.

(4) Organele fiscale  care,   prin  efectul legii, pot efectua  un control inopinat, conform art. 134, sau când sunt sesizate sau se autosesizeaza/constată   fapte flagrante, se exceptează  de la procedura consilierii.

Aşa cum pevede Constituţia României, Patronatul Român întruneşte prevedeile art. 74, având cele 5000 de semnături necesare iniţierii propunerilor legislative“, susţine Ioan Marin Crişan preşedintele Filialei Arad a Confederaţie Patronatului Roman.

„Dorim ca organele de control să înceapă cu consilierea nu direct cu măsurile drastice, adică cele a aplicării unor amenzi mari şi greu de suportat. De aceea în calitate de preşedinte al Filialei Arad a Confederaţie Patronatului Român  mă alătur colegilor mei din ţară  pentru a iniţia propunerea de modificare a legislasţei în vigoare. Deoarece Patronatul Român preprezintă la nivel naţional interesele a peste 6300 de firme cu peste 680.000 de angajaţi, dispunem de prevederile  art. 74 şi 75 din Constituţia României care  prevedea ca fiecare judeţ să depună un număr de 500 de semnături. La nivelul judeţului Arad, Filiala Arad a Confederaţie Patronatul Român reprezintă interesele a 145 de firme cu peste 16.000 de angajaţi, iar acest lucru e important deoarece ne putem face auzite vocile. Nu putem avea un stat care să dea bunuri şi servicii publice de mare calitate fără să aibă o colectare foarte bună şi fără să aibă companii puternice. Faţă de restul Europei, avem cheltuieli bugetare per PIB foarte mici şi asta pentru că în mare parte veniturile bugetare per PIB sunt foarte mici aici. Rolul preventiv, de consiliere,  al organelor fiscale şi de control este prezent în legislaţia statelor importante ale Uniunii Europene. Pentru a avea un stat puternic este important să ne aliniem la legislaţia europeană, o legislaţie simplă cu efecte benefice asupra dezvoltării economice”, spune Ioan Marin Crişan.

În completare vicepreşedinteleFilialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român, Marcel Măinescu a făcut următoarele precizări: „Prin aceste demersuri, dorim să venim în sprijinul tuturor firmelor, dar în special al firmelor mici şi mijlocii în vederea bunei desfăşurări a activităţilor eonomice pe care le intreprind acestea, dezvoltarea lor şi nu sufoacerea prin acţiuni contravenţionale consecutive. Desfăşurarea activităţilor economice în condiţii normale dau posibilitatea firmelor să-şi plătească corect şi la timp taxele şi impozitele către stat, şi aşa vom putea vorbi despre un stat puternic, cu firme puternice din punct de vedere economic.”

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate